Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimentele de baza va duce la o scadere a preturilor acestor produse cu 15% si la diminuarea semnificativa a evaziunii fiscale, potrivit reprezentantilor patronatelor din domeniu.
„Un prim efect ar fi cresterea incasarilor bugetare. Se va reduce evaziunea fiscala la paine de la 60%, cat este in prezent, la 15-20%”, a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan din industria panificatiei. El a adaugat ca preturile alimentelor de baza, printre care si painea, se vor micsora cu 15%.
„Daca la 1 ianuarie 2013 scade TVA cu 15%, vom cumpara in acea zi paine cu 15% mai ieftina fata de cea cumparata cu o zi inainte”, a spus presedintele Rompan.
Si Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, crede ca preturile la mancare vor scadea. „La aplicarea TVA, preturile alimentelor pentru care acesta se va diminua vor scadea cu 15%. Cu ceva vreme inainte de aplicare se va opri cresterea pretulurilor, dupa care acestea vor scadea”, a spus Minea. El crede, de asemenea, ca reducerea TVA va determina scaderea evaziunii fiscale.
Premierul Victor Ponta a anuntat marti, 24 iulie, ca in proiectul de buget pentru anul viitor va fi inclusa o taxa pe valoarea adaugata de 9% pentru produsele agro-alimentare de baza.
Sursa: Mediafax