Miercuri, 11 martie 2015, in comuna Ieud, a avut loc o noua intalnire de lucru, in teren, a Grupului de Initiativa pentru Salvarea Satului Maramuresean, organizata de Anton Rohian, prefectul judetului Maramures.
Cuvantul de deschidere l-a avut gazda, primarul comunei Ieud: „Dupa ce am primit invitatia dumneavoastra de a o organiza aceasta intalnire, aici la noi in Ieud, m-am uitat in arhive si am gasit un fapt interesant: de fapt distrugerea satului maramuresean nu a inceput dupa 1989. De fapt, prin 1982 au inceput in mediul rural implementarea unor proiecte tip, care obligau taranii sa isi ridice case din caramida si cu un etaj! Noi le avem in arhive.
Era un proiect unic ce trebuia impus in satele maramuresene. Ce a urmat dupa 1989 s-a datorat in mare parte lipsurilor din legislatie”, a punctat David Nicolae Traian.
„Vreau sa incep discutia de azi cu cateva intrebari, pentru ca am aici, de fata, 12 primari de pe Valea Izei, o zona plina de traditii si extrem de bogata ca mostenire si patrimoniu cultural material: De ce legislatia unor state europene poate proteja anumite zone traditionale si de ce la noi totul este haotic si peste tot se construieste anapoda? De ce in judetul Maramures se construiesc case cu 7 – 10 camere si se locuieste in capatul curtii intr-o casa cu o singura camera? De ce construim in Maramures, pe Valea Izei spre exemplu, case cu zeci de culori, cu aluminiu si inox, cu gresie de toaleta si ghips? De ce? Cand toti cei care vin aici, in Maramures, ne viziteaza pentru portile de lemn, pentru casele de lemn si asa mai departe…
Am luat partener in acest demers in primul rand Ordinul Arhitectilor din Romania, apoi Centrul Universitar Nord – Baia Mare, unde exista o specializare de Etnologie/Etnografie. Apoi am implicat Inspectoratul Scolar din Maramures si pe reprezentantii cultelor, Biserica. Nu in ultimul rand vreau sa imi fiti alaturi dumneavoastra, primarii din cele patru Tari ale Maramuresului.
Un lucru este extrem de important si care trebuie stiut: la nivelul Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Maramures, exista proiectele de casa gandite si puse pe hartie de o echipa de 10-15 arhitecti, pentru fiecare <<tara>. a Maramuresului, cu elemente specifice, cu materiale de constructie, etc.
Vreau sa le vedeti si vreau sa le aratati celor ce cer autorizatii de constructie ori planuri de urbanism la primariile dumneavoastra. Iar in viitorul apropiat aceste proiecte de case vor trebui sa devina lege, pentru fiecare zona a judetului nostru. Si va asigur ca vom gandi aceasta lege incat cei ce o respecta si o pun in aplicare sa beneficieze si de un sprijin din partea statului”, a declarat la Ieud, Anton Rohian, prefectul judetului Maramures.
„Unul din scopurile organizatiei noastre este cresterea calitatii fondului construit, cresterea calitatii arhitecturii. Pe aceasta linie, in special in mediul rural, noi am inceput sa ne implicam inca din 2008. Am facut analize, am conceput niste seturi de reguli care ar trebui urmate atunci cand se construieste in mediul rural, avem un catalog cu case noi, foarte frumoase, cu elemente traditionale, la care a lucrat o echipa de peste 13 arhitecti si care corespund 100% din punct de vedere al confortului modern, de azi. Acestea insa au ramas la nivel de sertar.
Concret, azi, alaturi de domnul prefect si de ceilalti parteneri in acest demers lucram si speram sa finalizam cat de repede acea cartare a judetului Maramures, ca sa vedem exact unde si cum stam din acest punct de vedere si apoi sa putem merge mai departe pentru a promova o lege speciala pentru aceste zone”, a precizat arhitectul Laura Zaharia.
La intalnirea de lucru de la Ieud au participat: Laura Zaharia – Ordinul Arhitectilor din Romania, Nord-Vest; inspectorii scolari Flaviu Vida, Amelia Banica si Adriana Mester de la ISJ Maramures; prof. univ. Delia Rachisan de la C.U.N. Baia Mare; Ilie Gherhes – Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures; primari din: Oncesti – Negrea Mihai; Barsana – Cudrici Petru; Stramtura – Pasere Ioan; Rozavlea – Marza Vasile; Poienile Izei – Dunka Vasile; Botiza – Poienar Florea; Bogdan Voda – Deac Ioan; Dragomiresti – Cosor Vasile; Salistea de Sus – Iuga Stefan; Sacel – Dologa Gavrila dar si preoti, profesorii de istorie si directori de scoli din localitatile mai sus amintite.
Sursa: Institutia Prefectului Judetului Maramures