Esti preocupat de igiena atunci cand calatoresti cu avionul? Conform unui nou studiu, buzunarul din spatele scaunului din fata, in care se afla de obicei o revista pentru a trece mai repede timpul calatoriei, contine mai multi germeni decat manerul pentru tragerea apei de la vasul de toaleta, informeaza LiveScience.com.
De asemenea, conform acestui studiu, anumite tipuri de bacterii pot rezista mai mult de o saptamana pe diferite suprafete din interiorul avioanelor. In cadrul acestui studiu, au identificat faptul ca temuta bacterie rezistenta la antibiotice MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) a supravietuit timp de o saptamana pe materialul din care sunt fabricate aceste buzunare de la spatele scaunelor – perioada de timp mai lunga decat a trait pe orice alta suprafata din interiorul unui avion comercial.
Bacteria E. coli O157:H7, care produce frecvent toxiinfectii alimentare, a supravietuit cel mai mult timp pe materialul cu care sunt acoperite cotierele scaunelor – timp de 4 zile. „Nu stim exact cat de mare este riscul unui pasager de a se infecta, insa este evident ca acest risc creste atunci cand grupuri de oameni stau intr-un spatiu restrans, asa cum este cabina unui avion”, a comentat James M. Barbaree, cercetator la Universitatea Auburn din Alabama.
„O buna igiena personala scade insa riscul de imbolnavire”, a mai precizat James Barbaree pentru Live Science. In cadrul studiului, cercetatorii au verificat cat de mult pot trai bacteriile MRSA si E. coli in mediul din interiorul unui avion de pasageri, expuse conditiilor tipice acestei incinte. Ei au verificat rezistenta acestor bacterii pe sase tipuri de suprafete din avion – cotierele unui scaun, o tava din plastic, un maner metalic de la toaleta, o jaluzea pentru fereastra, pe materialul din care este facut buzunarul scaunului si materialul din care este facuta tapiteria scaunului.
Faptul ca aceste bacterii au sperante de viata diferite in conditiile din avion are legatura cu caracteristicile individuale ale membranelor lor celulare. „Bacteriile au membrane celulare diferite, fapt ce le poate face mai mult sau mai putin rezistente la conditii vitrege de mediu. Aceste doua specii de bacterii (MRSA si E.coli) difera si ca nivel de toleranta a anumitor conditii de mediu, asa cum sunt temperatura sau umiditatea”, a mai precizat Barbaree.
In plus, conform unui studiu anterior, toaletele avioanelor de pasageri sunt pline ochi de microbi si de agenti patogeni. „Este probabil toaleta cea mai infestata de germeni in care veti intra vreodata„, sustinea Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, intr-un interviu oferit in 2011 pentru Live Science.
In cadrul acestui studiu, Charles Gerba a adunat mostre de fauna microbiana din 20 de avioane de linie. Concluziile lui au indicat ca toaletele aparatelor de zbor pentru pasageri sunt cele mai infecte locuri din intregul avion. In medie, o toaleta a unui avion este folosita de pana la 75 de pasageri diferiti intre dezinfectii.
Concluziile noului studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea Auburn, au fost prezentate marti, cu ocazia Adunarii generale a Societatii Americane de Microbiologie, la Boston, si nu au fost inca publicate in nicio revista de specialitate.
Intr-o noua etapa a acestui studiu, cercetatorii vor incerca sa identifice daca in mediul din interiorul avioanelor de pasageri pot supravietui si se pot transmite si alte bacterii si virusuri periculoase, asa cum este Mycobacterium tuberculosis, care produce tuberculoza.
Sursa: Agerpres