Tăiatul porcului sau Ignatul este una dintre cele mai mari sărbători de iarnă și se sărbătorește în fiecare an pe 20 decembrie. De Ignat tradițiile joacă un rol important, nu se coase și nu se spală. Sărbătoarea coincide cu cea a Sfântului Ignație Teoforul.
Sfântul Ignație Teoforul, episcop de Antiohia, este considerat unul dintre marii martiri creștini. El ar fi fost pruncul luat în brațe de Isus Hristos și dat ca exemplu de smerenie ucenicilor. Pentru că nu a lepădat credința în Isus Hristos a fost aruncat în arenă și sfâșiat de lei, în timpul domniei împăratului roman Traian. O parte dintre moaștele sale se află la trei lăcașuri de cult românești: la Galați, la Tismana și la Schitul Darvari din București. Peste această sărbătoare creștină s-a suprapus un cult precreștin, despre care specialiștii spun că este dedicat sacrificiului, belșugului și focului.
În tradițiile păgâne, de Ignat se tăiau animale, de preferință porci sau găini. Treptat, porcul, simbol al norocului, belșugului și fertilității, a devenit emblema sărbătorii.
-Porcii se taie dimineața, în multe zone, animalul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre Răsărit.
-În alte zone, tradițiile cer ca înainte de a începe sacrificiul, porcul să fie însemnat cu o tăietură în formă de cruce pe frunte şi pe spate, zicându-se: În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!
-Cele mai căutate bucăți din porcul sacrificat sunt capul și picioarele, folosite la piftii. Pe vremuri, despre acest preparat se spunea că asigură sporul și sănătatea, atât a oamenilor, cât și a animalelor din gospodărie. Se împărțea chiar și ca pomană pentru cei morți
-În toată agitația, cei mai fericiţi sunt copiii, căci este obiceiul în multe locuri ca ei să fie urcaţi pe porcul pârlit şi curăţat, pentru a fi voioşi tot anul.
-Pe vremuri, copiii se băteau pe bășica porcului, din care încropeau o minge.
-În unele gospodării, copiii sunt însemnaţi pe frunte cu sângele animalului, în semnul crucii, pentru a fi feriţi de boli de-a lungul anului următor.
-Când vii cu porcul tăiat în casă, trebuie adusă mai întâi căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc.
-Poți să lucrezi în ziua de Ignat doar dacă înfăptuiești un sacrificiu prin tăiatul porcului.
-Dacă vezi sânge în ziua de Ignat ești ferit de boli.
-Potrivit tradițiilor vechi, dacă porcul sacrificat este negru, trebuie pusă o strachină cu mei dedesubt, în care să se adune sângele. Dupa ce meiul se usucă, acesta se macină și se afumă cu el copiii ca să scape de guturai.
-În unele locuri se spune că fierea și sângele porcilor negri tăiați de Ignat vindecă boli.
-Ziua de Ignat are, potrivit tradițiilor populare, și un corespondent feminin. Aceasta este nevasta lui Ignat, denumită Inătoare.
-Ritualul tăierii porcului de Ignat este încheiat printr-o masă comună, cu părți ale animalului, numită”pomana porcului”.
-În ziua de Ignat nu se lucrează.
-La tăierea porcului nu trebuie să participe oameni miloși, pentru că bucatele nu vor mai fi bune, scrie click.ro.
Când tai porcul de Ignat, înainte de Crăciun, trebuie să-i verifici splina. Grosimea acestui organ prevestește cât de grea va fi iarna care vine. Când splina este groasă, de la un capăt la altul, iarna va fi grea de la început până la sfârșit. Dacă ea este groasă doar în anumite părți, iarna va fi doar la început sau la sfârșit mai grea. Dacă splina e mai umflată la mijloc, așa și iarna o să fie mai grea la mijloc. Tot în zona rurală există și obiceiul ca primăvara să fie semănat porumbul în aceeași zi din săptămână în care a picat Ignatul, iar dacă se aruncă în locul respectiv și semințe de dovleac, rodul va fi bogat.