Politistii au destructurat, in primele cinci luni ale anului, 31 de grupari infractionale organizate, iar aproape 300 de persoane au fost trimise in judecata pentru savarsirea de infractiuni din sfera traficului de persoane si de migranti.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), remis sambata AGERPRES, lucratori ai Politiei Romane au indisponibilizat si au instituit sechestru asigurator, in perioada amintita, pentru 90.812 lei, 59.730 de euro (dintre care 17.000 de euro transformati din alte valute), 2.050 dolari americani, jumatate de kilogram de aur, 2,36 kg. de argint, 16 imobile, 29 de autoturisme, 3 arme de foc, precum si alte bunuri, in valoare totala de 19.000 de lei.
Politistii au desfasurat activitati de cercetare penala si investigare in cadrul dosarelor penale instrumentate, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., fiind emise 2.091 ordonante de delegare, din care 1.859 au fost finalizate, se arata in comunicat.
La nivel national, in primele cinci luni ale anului, politistii au efectuat 97 de actiuni, care au vizat destructurarea gruparilor organizate infractionale, specializate in trafic de persoane si de migranti.
Conform sursei, au fost trimise in judecata 276 de persoane, pentru comiterea a 652 de infractiuni de trafic de persoane de minori, infractiuni conexe, precum si trafic de migranti.
Dintre cele 276 de persoane cercetate, 187 au fost retinute sau arestate.
Tot in aceasta perioada, politistii au destructurat 31 de grupari infractionale, formate din 187 de membri.
Prevenirea si combaterea traficului de persoane si de migranti reprezinta prioritati pentru organismele europene, regionale si internationale de aplicare a legii, obiectivul luptei impotriva acestui gen de criminalitate fiind salvarea victimelor si tragerea la raspundere a infractorilor, precizeaza comunicatul citat.
Potrivit sursei mentionate, in vederea combaterii traficului de persoane si de migranti si pentru inlaturarea efectelor negative asupra societatii, Politia Romana coopereaza cu principalele institutii cu atributii in acest domeniu, atat pe plan intern (S.R.I., D.I.P.I., I.G.P.F., I.G.I.), cat si extern, cu tarile de origine, tranzit si destinatie a victimelor traficului sau a migrantilor ilegali, precum si cu formatiunile similare ale statelor membre Europol, Frontex sau Interpol.
Sursa: Agerpres