Vezi VIDEO
Nedeclararea accidentelor de munca a devenit o practica in randul unor angajatori din Maramures. Speriati poate de amenzile pe care le pot incasa in urma controalelor, unii angajatorii nu mai anunta accidentele la inspectorii de munca. Astfel, acestia din urma afla de producerea situatiilor neplacute la locul de munca de la reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare, unitate medicala unde ajung in cele din urma cei raniti. Chiar daca ascund producerea accidentelor la locul de munca, angajatorii trebuie sa stie ca aceasta practica este nelegala.
Inspectorii de munca depisteaza aceste nereguli fie in cadrul controalelor efectuate la diversi angajatori din Maramures, fie sunt anuntati de reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare despre victimele unor accidente de munca.
“Atrag atentia angajatorilor ca exista o obligativitate in a declara accidentele de munca si atrag atentia ca acele zile de concediu medical pe care le acorda unui salariat in caz de accident sunt decontate din aceeasi contributie pe care le plateste. Deci, nu are de ce sa se teama sa nu declare acele accidente. Din contra, cu ajutorul Inspectoratului Teritorial de Munca isi pot pune la punct si isi pot acoperi acele riscuri pe care le prezinta prin activitatile pe care le au”, a declarat Dragos Nacuta, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures.
Potrivit legii, atat salariatii, cat si angajatorii au obligatia sa se asigure ca informatiile privind producerea unor accidente de munca trebuie sa ajunga la inspectorii de munca. In cazul unor incidente care au loc din cauza ca angajatii nu au luat masuri de securitate in timpul lucrului, inspectorii de munca ii pot amenda pe acestia cu sume cuprinse intre 8.000 si 20.000 de lei, sanctiuni aplicate dupa cercetarile efectuate.
“Nu trebuie sa gandeasca numai in termeni de raportare si de teama de sanctiuni ci trebuie sa se gandeasca ca putem sa ii ajutam sa dispara acele riscuri pentru ca viata si securitatea in munca a angajatilor este mult mai importanta. In plus se scad costuri foarte mari vizavi de plata acestor zile de concediu medical. La nivelul Uniunii Europene s-a constatat o suma de 260 de miliarde de euro, plata zilelor pentru concedii medicale ceea ce releva o mare problema”, a mai adaugat Dragos Nacuta.
Angajatorii care ascund producerea accidentelor de munca si nu le declara la Inspectoratul Teritorial de Munca sunt amendati drastic. Doar in cursul anului trecut, pentru acest lucru, inspectorii de munca au aplicat amenzi in valoare de 200.000 de lei.
Sursa: Simona Vasiac