Vezi VIDEO
Algocalminul se vinde la liber in farmaciile din Baia Mare. Chiar daca stiu ca de la 1 aprilie nu mai au voie sa vanda fara reteta analgezice care contin metamizol, farmacistii inchid ochii continuand sa comercializeze calmantele care pot pune in pericol sanatatea baimarenilor. La insistentele clientilor, spiterii se lasa induplecati sa ofere pastile de algocalmin, insa nu inainte de a se asigura ca persoana care le cere nu face parte din vreo echipa de control.
Specialistii Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) au impus ca pastilele pe baza de metamizol sa se vanda doar pe baza de prescriptie medicala dupa ce, in strainatate, foarte multe persoane care le-au consumat au fost diagnosticate cu agranulocitoza – o boala de sange care duce la slabirea sistemului imunitar. Astfel, de la 1 aprilie, farmacistii nu mai au voie sa vanda algocalmin fara reteta. Cu toate acestea, farmacistii incalca regula, la insistentele clientilor, insa numai dupa ce se conving ca doritorii nu sunt, de fapt, persoane venite sa ii verifice daca respecta normele ANM.
“Trebuie sa va intrebam, ca puteti fi una dintre persoanele care ne verifica daca vindem sau nu algocalmin si atunci noi ne asiguram ca am intrebat”, a spus o farmacista din Baia Mare.
“Va dau cinci tablete, oricum ati avea nevoie de reteta. Acestea costa 1,75 lei”, a adaugat o alta farmacista.
Medicii prescriu medicamentele care contin metamizol atunci cand bolnavul sufera de o durere acuta severa si cand alte pastile nu sunt indicate, respectiv pentru combaterea febrei, cand este refractara la alt tratament.
Potrivit Agentiei Nationale a Medicametului, in Romania nu s-au semnalat deocamdata cazuri de agranulocitoza, insa, pentru a preveni aparitia acestora, s-a decis ca medicamentele care contin metamizol – Algoremin, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Fabocalm, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin – sa poata fi procurate numai cu reteta de la medic.
Chiar daca prevederile au intrat in vigoare de la inceputul lunii aprilie, reprezentantii ANM au aratat ca producatorii de medicamente mai au timp pana la sfarsitul lunii iulie sa solicite schimbarea modului de eliberare a medicamentelor. Tocmai de aceea, multi dintre ei, pentru ca mai au pe stoc astfel de medicamente, decid sa le vanda. Faramacistii care nu se supun ordinelor ANM risca sa fie sanctionate, conform legii.
Sursa: Adina Timis