Romanii si bulgarii ar trebui primiti cu bratele deschise in Regatul Unit pentru ca ocupa locurile de munca ocolite de lucratorii britanici, care ar trai mai degraba pe seama statului asistenta, a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu pentru The Times, preluat astazi, 4 decembrie, si de alte publicatii britanice.
Regatul Unit ar trebui sa fie recunoscator pentru imigrantii romani care ocupa posturile vacante din agricultura si sectorul hotelier pe care britanicii le refuza, a afirmat Mariana Campeanu, care a respins de asemenea atacurile „xenofobe” si „rasiste” impotriva conationalilor sai, scrie The Times.
Comentariile ministrului muncii survin la o zi dupa ce Boris Johnson, primarul Londrei, a cerut controale mai stricte pentru imigrantii din Romania si Bulgaria dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii la 1 ianuarie, inclusiv o interdictie de un an pentru noii imigranti care solicita beneficii, noteaza si The Telegraph.
In interviul pentru The Times, realizat inainte de comentariile primarului Londrei, Mariana Campeanu a afirmat ca romanii tineri si educati nu doar ca nu reprezinta o amenintare pentru piata muncii, dar acopera lipsurile in domenii cheie, printre care asistenta sanitara si sociala.
Ministrul a mai spus ca a lucrat cu Departamentul Muncii si Pensiilor de la Londra pentru a impartasi informatii in incercarea de a combate solicitarile frauduloase de beneficii sociale, fara a oferi detalii despre acest plan.
Potrivit The Telegraph, Mariana Campeanu a refuzat sa faca o estimare privind numarul romanilor care s-ar putea muta in Marea Britanie dupa 1 ianuarie, dar a subliniat ca marea majoritate a romanilor care traiesc in prezent in Regatul Unit sunt imigranti economici care nu au plecat in aceasta tara pentru a trai pe seama statului.
Ea a declarat ca sprijina planul premierului britanic David Cameron de a restrictiona beneficiile pentru cetatenii din UE, dar a sugerat ca tocmai statul asistenta este motivul pentru care britanicii nu au acceptat miile de locuri de munca slab platite, printre care 22.000 de posturi de culegatori de fructe, care au fost acoperite de romani si bulgari cu vize temporare pe perioada verii.
Sursa: Agerpres