Londra doreste sa schimbe regulile in domeniul liberei circulatii a persoanelor in UE, in contextul anularii restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor la 1 ianuarie, a anuntat Theresa May ca le va spune omologilor sai in cadrul reuniunii de astazi, 5 decembrie, la Bruxelles.
Ministrul britanic de Interne considera ca este necesar ca accesul pe pietele muncii sa nu conduca la „migrare in masa”, in pofida faptului ca numeroase state membre au avertizat ca ele considera acest acces liber un principiu fundamental al Uniunii, relateaza BBC News online. May argumenteaza ca este necesar sa fie abordate problemele provocate de libera circulatie, iar in acest sens este necesara modificarea regulilor in domeniu.
De ce nu li s-ar permite guvernelor sa impuna o cota, in cazul in care imigratia din UE a atins un anumit nivel, este ea citata intreband intr-un comunicat. Ministrul adauga ca intentioneaza sa spuna clar la Bruxelles ca, in opinia sa, este necesara „schimbarea modului in care functioneaza regulile in domeniul liberei circulatii”.
„In primul rand, in cazul unor noi tratate trebuie sa putem incetini accesul deplin la pietele locurilor de munca, pana cand suntem siguri ca nu vor conduce la o migrare in masa”, afirma ea. „In al doilea rand, privind inainte, este necesar sa profitam de ocazia oferita de planul premierului (britanic David Cameron) de reformare a UE si sa abordam problemele cauzate de libertatea de miscare”, adauga ministrul.
Potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, cererea Marii Britanii de a nu se permite abuzarea sistemelor protectiei sociale este privita cu simpatie, in contextul unor campanii si dezbateri intenmse pe tema anularii de la 1 ianuarie a unor masuri tranzitorii impuse Romaniei si Bulgariei, ai caror cetateni urmeaza sa munceasca oriunde in UE. Insa exista o sustinere redusa la nivel politic in vederea unei revizuiri fundamentale a ideii liberei circulatii, potrivit aceleiasi surse.
Un diplomat dintr-un stat membru est-european a declarat ca nimeni nu va accepta ca unele state membre sa fie tratate ca avand cetateni de mana a doua, subliniind ca o piata libera a bunurilor si serviciilor este necesar sa fie totodata o piata libera a muncii.
Cameron a sugerat ca cetatenii altor tari din UE sa poata solicita prestatii sociale abia dupa trei luni petrecute in Marea Britanie si sa le primeasca nu mai mult sase luni, daca dovedesc ca au perspectiva „reala” de a gasi un loc de munca.
Comisarul european in domeniul muncii Laszlo Andor a declarat, denuntand aceste planuri, ca Marea Britanie risca sa devina „rautaciosul” Uniunii.
Sursa: Mediafax