Europarlamentarul PSD Corina Cretu a declarat, la conferinta interparlamentara UE-SUA, ca eliminarea restrictiilor privind vizele si dreptul de munca al romanilor si al celorlalti est-europeni in SUA si Uniunea Europeana ar fi atenuat impactul social-politic al actualei crize.
„Daca Occidentul deschidea acum 20 de ani portile cetatenilor din fostele tari comuniste, criza economica ar fi avut proportii diminuate”, a declarat, vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, Corina Cretu, in cadrul dialogului transatlantic de la Jacksonville – Florida dintre reprezentantii PE si ai Congresului american, pledand pentru eliminarea obligativitatii vizelor impuse de autoritatile SUA romanilor.
Europarlamentarul social-democrat a subliniat ca actuala criza a generat o serie de sfidari de natura politica, printre care si revenirea in forta a unui populism cu accente totalitare, care face din democratie tapul ispasitor pentru criza.
„Nu avem de ales intre democratie si economie. Trebuie sa spunem clar cetatenilor ca nu exista solutii pentru criza in afara unei guvernari democratice. in acelasi timp, nu trebuie sa ignoram vocea cetatenilor, care exprima o mare neliniste sociala. Este nevoie de un dialog mai sustinut cu societatea, pentru ca nu putem face nimic daca intre politic si social intervine o prea mare fractura”, a mai spus Cretu.
Vicepresedintele PSD si-a exprimat, in acest context, speranta ca UE si SUA vor continua sa constituie un motor al schimbarii la nivel global, o sursa de idei si de inspiratie pentru celelalte natiuni, inclusiv din perspectiva contributiei umanitare si pentru dezvoltare. „Trebuie sa fim atenti la tentatia multor tari dezvoltate de a se folosi de diverse pretexte in scopuri protectioniste, care pun in dificultate tarile cu nevoi de dezvoltare, privandu-le de venituri pentru finantarea dezvoltarii”, a declarat europarlamentarul social-democrat, precizand ca, dincolo de diferentele de abordare, in ciuda conjuncturii ostile, UE si SUA raman cei mai importanti donatori la programele de dezvoltare, cu 80% din ajutorul global.
Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a evidentiat faptul ca, dincolo de suisurile si coborasurile relatiilor transatlantice, acestea sunt fundamentale pentru stabilitatea la nivel global. Corina Cretu a pledat pentru depasirea divergentelor intre UE si SUA, scoase in evidenta de actuala criza, divergente care nu vin din existenta unor valori fundamental diferite, ci din situatiile particulare carora trebuie sa le faca fata.
Sursa: Mediafax