Autoritatile de mediu din Baia Mare au analizat probele prelevate de la doua puncte de monitorizare a impactului industrial situate in zona de sud a uzinei – punctul 4, aflat cel mai aproape de Romplumb si punctul 16, de langa combinatul Cuprom. S-au trecut in revista emisiile inregistrate in perioada 18 – 22 octombrie, cu doua zile inainte si dupa incidentul toxic.
Conform acestor masuratori, baimarenii nu ar avea de ce sa isi faca prea mari griji, pentru ca valorile prevazute in legislatia de mediu au fost depasite doar “usor” la plumb (1,1 – 1,15 ori) si cadmiu (1,4 – 1,5 ori), iar pulberile totale in suspensie, desi au crescut si ele in intervalul orar 9.00 – 15.00, nu au depasit limitele inregistrate in mod obisnuit.
Directorul APM si-a asumat responsabilitatea pentru exactitatea acestor rezultate dar, indirect, a recunoscut ca ele nu sunt tocmai concludente din moment ce fumul toxic de la Romplumb a fost dus de vant in alta directie, iar la punctul de monitorizare nu a putut fi “prinsa pana de poluare”.
Declaratia lui Viorel Iancu scoate insa la iveala doua aspecte foarte grave. Rapoartele de monitorizare a poluarii din Baia Mare sunt… in functie de bataia vantului. Daca sufla inspre sud-vest, avem poluare la Romplumb pentru ca emisiile ajung la punctele de monitorizare si pot fi inregistrate corespunzator, iar atunci cand curentul de aer se indreapta spre nord-vest uzina iese bine la evaluare. Nu se spune nimic despre faptul ca in acea directie nemonitorizata se afla cartiere rezidentiale si, atentie, sursa unica de apa a aproape 150.000 de baimareni.
Total neprofesionist si extrem de dubios e si faptul ca APM a impanzit orasul cu sonde, dar pana acum nu a amenajat niciun punct de prelevare a probelor din aer in apropierea Romplumb-ului, una dintre cele mai periculoase surse de poluare din Romania si Europa. Tonelor de noxe li s-au adaugat de-a lungul timpului si vrafuri de studii, rapoarte si analize mincinoase, din moment ce sistemul aflat in functiune nu a surprins nivelul real al poluarii din oras.
Avem de-a face cu un sir de paradoxuri la care de ani de zile isi dau concursul cateva grupuri de interese aflate in cardasie tocmai cu institutiile statului care ar trebui sa ne protejeze. Prin urmare, concluzia celor de la APM a fost ferma: “Accidentul tehnic produs la SC Romplumb SA nu indica nicio modificare fata de starea curenta a calitatii aerului din zona Baia Mare, avand un impact strict local si pe o durata limitata de timp“.
Mai mult, directorul institutiei a precizat ca desi “nimeni nu contesta faptul ca la Romplumb a fost vorba de poluare”, “nu se poate vorbi despre un accident ecologic pentru ca in astfel de cazuri mor animale, mor oameni”.
In ce priveste monitorizarea poluarii – lasata in voia vantului – Viorel Iancu a declarat ca “situatia e asa cum este” si ca are sperante ca pana in aprilie anul viitor problema sa fie rezolvata. “Reteaua de statii automate din Baia Mare include un punct de monitorizare de impact industrial in curtea scolii 9 de pe strada Lunci, special amplasat pentru a cuantifica impactul Romplumb in partea de nord si nord-est a uzinei si o statie de fond suburban amplasata in curtea Scolii nr.13 – Firiza”.
Iancu a recunoscut, de asemenea ca, in Maramures, se va putea vorbi cu adevarat de monitorizare noxelor si a impactului incidentelor ecologice abia in momentul in care APM va fi dotata cu un autolaborator. Acest instrument, programat sa intre in curand in dotarea institutiei, le va permite specialistilor sa poata iesi in teren imediat dupa producerea accidentelor si sa analizeze probele instantaneu.
In ce priveste societatea Romplumb, joi, reprezentantii agentiilor de mediu locale si regionale, precum si cei de la Garda de Mediu se vor intalni la Cluj-Napoca pentru a discuta despre oportunitatea eliberarii autorizatiei integrate de mediu ( !!!). Uzina mai are la dispozitie un an ca sa depuna acest document. Pana acum, autoritatile de mediu au refuzat sa acorde autorizatia Romplumbului tocmai pentru ca nu respecta normele de mediu.
Autoritatile au asigurat ca in scurt timp va fi dat publicitatii si raportul de monitorizare a uzinei realizat in luna iunie de o comisie specializata din Bucuresti, raport care evidentiaza o multime de probleme la Romplumb.
Uzina metalurgica baimareana isi va relua activitatea in scurt timp. Acum, muncitorii lucreaza la remedierea defectiunilor la echipamentul filtrant din sectia de Topire care au dus vineri, 20 octombrie, la evacuarea in atmosfera a gazelor cu continut de pulberi, plumb, cadmiu si dioxid de sulf.
Sursa: Larisa Tivadar