Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, 5 august, un proiect de lege privind impadurirea terenurilor degradate indiferent de forma de proprietate. Sunt exceptate terenurile care sunt incluse pe lista siturilor contaminate, precum si cele care sunt investigate in vederea derularii unor proiecte de refacere a mediului geologic si ecosistemelor terestre.
Actul normativ reglementeaza atat cadrul general privind ameliorarea prin impadurire a terenurilor degradate, cat si procedura de identificare si delimitare a terenurilor degradate destinate impaduririi si de constituire a perimetrelor de ameliorare.
Identificarea, delimitarea si constituirea perimetrelor de ameliorare la nivelul localitatilor se fac de catre o comisie stabilita prin ordin al prefectului, la propunerea directorului executiv al Directiei pentru agricultura si dezvoltare rurala, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Munteanu.
Banii de impduriri, potrivit proiectului, vor proveni din Fondul de ameliorare a fondului funciar – constituit conform Legii fondului funciar nr.18/1991, alocatii bugetare, dar nu sunt excluse nici sponsorizarile si fondurile nerambursabile.
Actul normativ mai prevede ca impiedicarea, sub orice forma, de catre persoanele fizice si juridice a executarii lucrarilor de ameliorare prin impadurire a terenurilor degradate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 de lei pana la 1.200 de lei. Pasunatul in terenurile degradate impadurite, daca valoarea prejudiciului este pana la de 5 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 de lei pana la 5000 de lei.
Au dreptul sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile personalul silvic imputernicit, ofiterii si agentii de politie si ofiterii si subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romane.
Sursa: Ioana Osan