Slaba participare a studentilor si tinerilor la alegerile electorale din ultimii ani, i-a determinat pe liderii Ligii Studentilor sa ia atitudine. Acestia au creat o platforma electronica pe un site de socializare intitulata ”Nu votezi, Nu contezi!” tocmai pentru a-si impulsiona colegii sa iasa la vot.
In mediul electronic, studentii pot discuta despre motivele care ar trebui sa-i scoata din case in ziua alegerilor dar si despre efectele pe care le-ar putea avea neparticiparea la scrutin.
Campania ”Nu votezi, Nu contezi! – Alegeri prezidentiale 2 noiembrie 2014” este un manifest prin care Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) cheama studentii si tinerii cu drept de vot sa si-l exercite. Acestia considera ca tinerii sunt o voce puternica care trebuie sa fie parte dintre cei care decid presedintele Romaniei pentru urmatorii 5 ani.
”Pornita ca o reactie la slaba participare a studentilor si a tinerilor la scrutinurile electorale din ultimii ani, campania ”Nu votezi, Nu contezi!” isi propune sa creasca gradul de constientizare al studentilor si a tinerilor fata de importanta participarii la vot, sa prezinte o parte din efectele care se rasfrang asupra acestora prin neparticiparea la vot si totodata sa ofere instrumente care sa-i ajute sa inteleaga cum si pe cine pot vota la aceste alegeri,” se arata pe pagina electronica a campaniei.
Studentii isi pot exprima pe platforma motivele pentru care ar iesi la vot dar si efectele neparticiparii la alegeri. Toate mesajele partizane sau care vor face campanie sau anti-campanie electorala unui candidat vor fi sterse.
”Haideti sa decidem NOI, pentru NOI si copiii nostri. Nu sa decida altii. Mergeti la vot!!!!!!”, ”Votam…dar pe cine??? ca toti lupta sa le fie lor bine.. nu lupta pentru tara pe care o conduc….” sau ”Mergi la vot! E dreptul tau! Poti anula votul! Conteaza sa iti exprimi parerea. E dreptul tau de a alege!”, sunt doar cateva dintre sutele de mesaje postate de studenti pe pagina de socializare menita sa-i scoata la vot.
Romania are peste 2,5 milioane de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani. Cu toate acestea procentul celor care se prezinta la vot este unul mic si este in continua scadere, daca ne raportam la evolutia participarii la vot in ultimii 20 de ani. Cauzele acestui fenomen sunt in general asociate cu lipsa de incredere fata de performantele clasei politice si fata de capacitatea acesteia de a genera schimbarile pe care si le doresc.
”Prin urmare, ceea ce ne dorim prin aceasta campanie este sa punem studentii si tinerii pe harta prioritatilor viitorilor guvernanti si sa constientizam ca neparticiparea la vot nu este doar o sanctiune pe care o atribuim clasei politice, ci este o sanctiune pe care ne-o atribuim noua”, mai arata liderii ANOSR.
Pana in prezent, peste 12.500 de tineri din toata tara si-au exprimat electronic dorinta de a participa la alegerile din 2 noiembrie si alti aproape 600 se declara indecisi.
Sursa: Sonia Rajnita