Blocarea importurilor de alimente din UE de catre Rusia va duce la preturi mai mici la fructe si legume pe pietele europene si la o concurenta mai dura. in Rusia efectul va fi invers. Dupa ce Moscova blocat in ianuarie importul de carne de porc din UE preturile au sarit cu 40%.
In Bulgaria, Vasil Vasilev, fondatorul Uniunii Patronatelor, a avertizat ca masurile luate de Moscova vor lovi dur Bulgaria nu din cauza blocarii exporturilor alimentare, „care oricum nu sunt mari“, ci pentru ca produsele agricole destinate pana acum pietei rusesti vor ajunge in Bulgaria, unde vor „distruge sectorul agricol deja slab“, scrie agentia Novinite.
Presedintele Asociatiei Exportatorilor Bulgari Ivo Todorov este mai optimist, dar a atentionat ca interdictiile rusesti ar putea duce la caderea preturilor la fructe si legume in Uniunea Europeana din cauza supraaprovizionarii in conditiile in care gasirea altor piete va lua timp.
Plamen Grozdanov, reprezentant al „Uniunii Made in Bulgaria“, crede ca in noile conditii vor aparea practici concurentiale mai dure si necinstite pe anumite piete, precum preturi de dumping. El a explicat ca producatorii agricoli din strainatate sunt subventionati de stat mai mult decat cei din Bulgaria si de aceea isi permit reduceri drastice de pret.
In Cehia, presa a cerut guvernului sa gaseasca noi piete de export pentru protejarea economiei, cu toate ca producatorii locali de lactate au fost criticati in ultimii ani ca ignora piata ceha si se concentreaza pe cea germana, mai scumpa.
In Ungaria, analistii au estimat ca sanctiunile rusesti vor avea un impact marginal. „Efectele ar putea fi si mai mici deoarece Ungaria are astfel sansa de a-si vinde produsele oriunde in afara Ungariei, si chiar pe piata interna“, spune David Nemeth, analist la K&H Bank, citat de The Wall Street Journal.
Polonezii s-au pregatit pentru un eventual contraatac al Rusiei, dar nu la unul la asemenea scara. „Initial am estimat ca vom putea vinde pe piata europeana o treime din fructele si legumele exportate pana acum in Rusia. Dupa decizia presedintelui Putin nu va mai fi posibil deoarece problema ii va lovi pe toti producatorii de fructe si legume din UE“, a explicat ministrul agriculturii Marek Sawicki.
El a precizat ca Polonia, cel mai mare producator de mere din UE, va putea vinde 5-10% din produsele destinate in mod normal Rusiei, iar unele din cele perisabile va trebui distruse.
Vicepremierul Janusz Piechocinski estimeaza ca razboiul comercial cu Rusia ar putea sterge jumatate de punct procentual din cresterea economica de anul acesta. Guvernul anticipa anterior un avans de 3,3% in 2014. Rusia „inghitea“ 4,4% din exporturile totale poloneze, insa Polonia exporta de sase ori mai mult in Germania.
Autoritatile europene au inceput deja sa caute modalitati de a-i despagubi pe producatorii afectati de razboiul economic. UE are un fond de rezerva de 420 milioane de euro pe an pentru sprijinirea fermierilor in situatii de criza prin, spre exemplu, cumpararea surplusului de productie.
Viata mai scumpa in Rusia
In Rusia, anumite categorii de branzeturi s-au scumpit deja cu 30%, in conditiile in care jumatate din produsele restaurantelor de nisa sunt importate. Preturile unuia dintre cei mai mari furnizori de produse din peste si fructe de mare au urcat cu 20%.
Presa ruseasca a descris contramasurile alimentare ale lui Putin la sanctiunile financiare ale Occidentului ca o oportunitate pentru producatorii agricoli locali. insa acestia s-ar putea dovedi a fi mai putin eficienti decat se credea.
Dupa ce Moscova a interzis importurile de carne de porc din UE in ianuarie, motivind cu temeri legate de raspandirea gripei porcine, preturile de pe piata interna la carnea de porc au explodat cu 40% in primul semestru. Pericolul unor noi cresteri de preturi se suprapune unei inflatii in accelerare, de 7,6% in iulie, la alimente, cel mai ridicat nivel incepand din 2010.
Sursa: Ziarul Financiar