Ziua Internationala a Copilului cu Cancer este marcata la 15 februarie in fiecare an, fiind o campanie globala de colaborare pentru sensibilizarea privind copiii diagnosticati cu cancer si nevoile lor.
Organizatii din intreaga lume participa la acest eveniment pentru a informa populatia despre situatia copiilor bolnavi si despre discrepantele care exista intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare in ceea ce priveste accesul la tratament si ingrijirea copiilor bolnavi de cancer.
In aceasta zi sunt organizate diverse manifestari prin care se urmareste constientizarea necesitatii de a se oferi sprijinul copiilor si adolescentilor care sufera din cauza acestei boli, dar si familiior acestora. Aceste actiuni promoveaza o intelegere mai profunda a problemelor si provocarilor cu care se confrunta cei bolnavi, necesitatea unui acces mai echitabil la un tratament cat mai bun si la ingrijire pentru toti copiii cu cancer, din intreaga lume. Copiii bolnavi de cancer se confrunta cu situatii dificile si solicitante, precum izolarea lor de colegi si prieteni pentru perioade lungi de timp. Cel mai adesea, drumul parcurs in lupta cu boala este marcat de o durere imensa si de stres. In aceste imprejurari, nici un copil sau familie acestuia nu ar trebui sa fie singura. Fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai buna ingrijire medicala si psiho-sociala, indiferent de tara de origine, rasa, statut financiar sau clasa sociala.
Organizatiile din domeniu arata ca, desi cancerul la copii reprezinta un procentaj mic raportat la imbolnavirile care au loc la nivel global, majoritatea cazurilor pot fi solutionate pozitiv daca tratamentul esential este facut in timp util si precizeaza ca 80% dintre decese au loc din lipsa de resurse, bani sau medicamente iar riscul mai mare este in randul sugarilor. Exista 12 tipuri de cancer care se dezvolta in perioada copilariei, leucemia si cancerul din zona creierului fiind considerate cele mai frecvente la copii.
In Romania, mai multe organizatii desfasoara diverse actiuni si evenimente in aceasta zi. Asociatia Amuradia organizeaza un concert live la Deane’s Irish Pub Brasov, pentru a marca Ziua Internationala a Copilului cu Cancer. Evenimentul denumit „Zambet de Copil” se afla la a treia editie si are scopul de constientizare a populatiei aupra cresterii numarului de cazuri de copii bolnavi de cancer si asupra faptului ca, descoperit din timp, cancerul la copii are sanse mari de vindecare.
Asociatia Little People a pregatit pentru al doilea an consecutiv campania de constientizare „Zilele Bandanei”, care se desfasoara in perioada 4-15 februarie, marcand astfel doua zile importante din calendarul mondial si anume Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului (4 februarie) si Ziua Internationala a Copilului cu Cancer (15 februarie). In acest an pe toata perioada campaniei, organizeaza o serie de actiuni si evenimente la nivel national cu scopul de a invita publicul larg sa isi exprime solidaritatea fata de cei care trec prin experienta luptei impotriva cancerului, purtand o bandana. Prima editie a campaniei, din 2014, s-a desfasurat cu implicarea activa a mai mult de zece mii de oameni.
Asociatia „Impreuna pentru copiii cu cancer” (AsIPCC), din Tg. Mures, o organizatie cu caracter umanitar, nonprofit, apolitica si nonguvernamentala care urmareste ajutorarea copiilor bolnavi de cancer si finantarea/sponsorizarea Compartimentului de Hemato-Oncologie Pediatrica a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Tirgu Mures, unde sunt tratati acesti copii, organizeaza in februarie 2015, campania „ONE UP”, in cadrul careia expresia simbolica PLUS UNU reprezinta + informare, + diagnosticare, + vindecare, + ajutor, + valoare in viata fiecaruia. Pe 15 februarie, la sediul asociatiei, sunt invitati copii si tineri supravietuitori la o zi de jocuri. Acestea sunt doar cateva organizatii implicate in marcarea acestei zile si doar o parte din evenimentele ce au loc.
Aceasta zi a fost declarata, in 2003, de catre Childhood Cancer International (fosta Confederatia Internationala a Organizatiilor Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer — ICCCPO), care cuprinde, in prezent, 177 de retele de la nivel local si national conectate la organizatii din 90 de tari de pe toate cele cinci continente.
Sursa: Agerpres