Modul în care lumina zorilor poate să aducă renașterea
“Să fie răstignit!” (Matei 27:23) Uneori e îndeajuns ca o propoziție să convertească soarta omenirii. Un întuneric smerit cuprinzând tot orizontul, morminte deschise și stânci despicate, totul se cutremura deodată cu lacrimile Maicii Domnului. Acela a fost momentul în care lumea avea să se schimbe pentru totdeauna.
Câtă durere și câtă deznădejde a trebuit îndurată pentru spălarea păcatului strămoșesc? Oare cu câte lacrimi va trebui să ștergem sângele lui Iisus și când va putea pământul să scoată deasupra firelor de iarbă cuiele înrădăcinate în povara necredinței? “Răsplătit-au mie rele pentru bine și au vlăguit sufletul meu!” (Psalmi 34:11). Am vlăguit tot ce am putut și încă o facem. Ucidem visurile apropiaților noștri, plecăm mândri și lăsăm doar durere în urmă. Am ucis rând pe rând timp de generații, împărății întregi, iar pâinea cea de toate zilele” am furat-o, ascuns-o sau aruncat-o. Am emanat fumul păcatelor încât îngerul nostru era cât pe ce să se sufoce, de dor,chin și iubire…dar totuși, n-a plecat.
Astăzi mai pășim smeriți înspre poarta bisericii, lăsăndu-ne purtați de sunetul clopotelor. Sunt zile în care parcă un magnet divin ne strange în curtea locașului sfânt, indiferent de diversitatea noastră religioasă. Una dintre acele zile este ziua de Paște, sărbătoare creștină care reprezintă Învierea lui Hristos. Anual, data celebrării Paștelui se schimbă, datorită mișcării de rotație a Lunii în jurul Pământului, respectiv a echinocțiului de primăvară. Diferența este că ortodocșii calculează echinocțiul de primăvară după calendarul iulian, pe stil vechi, iar catolicii calculează după calendarul gregorian. Anul acesta, Paștele va fi sărbătorit de catolici în 1 aprilie, iar de ortodocși în 8 aprilie.
Tradițiile și obiceiurile sunt complexe și numeroase, atât pentru catolici, cât și pentru ortodocși. Unele dintre ele sunt:
- Stropitul fetelor cu apă este unul dintre obiceiurile catolice, apa fiind simbolul inocenței și purificării, reprezentând lacrimile Maicii Domnului.
- Bătrânii spuneau că în ziua de Paște, toți membrii familiei trebuie să mănânce acasă din primul ou fiert și ciocnit, pentru a rămâne împreună pentru totdeauna.
- În tradiția creștină, sacrificarea mielului amintește de jertfa lui Iisus la Golgota.
- Un alt obicei este cel al spălatului feței cu apă neîncepută, în zorii zilei de Paște, pentru prosperitate și sănătate.
- Sunt locuri în care un membru al familiei, de obicei bărbat, așază o bucățică de fier sub prag, crezându-se că acest gest va reprezenta protecție pentru casă.
Așadar, în zorii zilei de 1 respectiv 8 aprilie haide-ți să primim lumina sfânta cu inima curată, dar fără să uităm ceea ce omenirea a cerut cândva, de mult, de la-nceput: “Sângele Lui să fie asupra noastră și asupra copiilor noștri!” (Matei,27:25)
Berciu Dana – studentă Facultatea de Litere din Baia Mare