Producatorii interni OMV Petrom si Romgaz au vrut sa vanda gaze pe platforma de specialitate a bursei OPCOM, insa nu au gasit cumparatori la pretul cerut, chiar daca furnizorii vor sa achizitioneze gaze pe bursa.
Astfel, Romgaz a vrut sa vanda, pe 23 iulie, o cantitate de 318.000 de MWh de gaze, la pretul de 90 de lei pe MWh.
O zi mai tarziu, pe 24 iulie, OMV Petrom a scos la vanzare tot 318.000 de MWh, cu 89,9 lei pe MWh.
Datele publicate pe site-ul OPCOM arata ca la licitatia organizata de Romgaz au participat doi furnizori, respectiv E.ON Energie Romania si InterAgro, iar la cea initiata de Petrom a participat E.ON Romania.
Niciunul dintre contracte nu a fost, insa, atribuit, intrucat furnizorii nu au fost de acord cu pretul cerut de cei doi producatori, usor mai mare fata de cel reglementat al gazelor de productie interna pentru clientii noncasnici, care in prezent a ajuns la 89,4 lei pe MWh.
Pe de alta parte, in urma cu doua saptamani, E.ON a vrut sa cumpere gaze pe OPCOM la un pret sub cel reglementat, respectiv 82 si 85 de lei pe MWh, dar niciun producator nu a fost de acord sa-i livreze gaze la aceste tarife.
Traderul a mai facut o incercare si a mai depus doua oferte de cumparare pentru ziua de 24 iulie, la pretul de 80 de lei pe MWh, dar, la fel, niciun contract nu a fost atribuit la acest pret.
Potrivit Ordonantei de Urgenta 35/2014, incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la 31 decembrie 2018, producatorii de gaze naturale din Romania au obligatia sa vanda pe bursa o parte din productie.
Acelasi act normativ prevede faptul ca si furnizorii de gaze sunt obligati sa vanda si sa cumpere de pe bursa o parte din gazele comercializate in perioada 1 martie 2015 — 31 decembrie 2018.
Potrivit unui ordin al ANRE, pentru perioada 15 iulie — 31 decembrie 2014, fiecare producator trebuie sa vanda pe bursa cel putin 20% din cantitatea de gaze naturale din productia proprie destinata consumului pe piata concurentiala.
„De la aplicabilitatea obligatiei mai sus amintite sunt exceptate cantitatile de gaze naturale din productia interna proprie, care fac obiectul contractelor de vanzare a gazelor naturale aferente pietei concurentiale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a acestui ordin”, precizeaza ANRE.
Totodata, pana la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia in baza careia se va stabili obligatia producatorilor si furnizorilor de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, cu incepere din anul 2015 pana la data de 31 decembrie 2018.
Sursa: Agerpres