Curtea de Apel a Marii Britanii a respins, astazi, 31 iulie, actiunile introduse de doua persoane cu handicap sever si care isi sustineau dreptul la sinucidere asistata medical, relateaza Associated Press si BBC. Cei doi barbati – dintre care unul intre timp a decedat – au argumentat ca le-a fost incalcat dreptul la “viata privata si de familie”, asa cum este garantat de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, pentru ca nu li s-a permis sa aleaga felul in care vor sa moara.
Curtea de Apel a stabilit insa ca Tony Nicklinson – care era complet paralizat si a murit in august anul trecut de pneumonie in locuinta sa, la 58 de ani – nu avea dreptul sa-i ceara unui medic sa-i puna capat vietii. Vaduva sa a indicat ca doreste sa continue lupta in justitie. In mod similar, a fost respins si apelul lui Paul Lamb, paralizat de 23 de ani in urma unui accident rutier.
Curtea de Apel a mentinut astfel decizia de anul trecut a primei instante in sensul ca modificarea legii privind eutanasia se cuvine sa o faca politicienii, nu judecatorii. In pofida “dizabilitatilor fizice permanente si catastrofale” ale celor doi reclamanti, problema eutanasiei “ridica intrebari deosebit de sensibile privind societatea”, iar tribunalul nu are jurisdictie pentru a putea contesta interzicerea eutanasiei prevazuta actualmente de lege. Parlamentul reprezinta “constiinta natiunii” in probleme de viata si de moarte, cum sunt avortul sau pedeapsa capitala, au punctat cei trei magistrati ai Curtii de Apel.
Paul Lamb /57 de ani/ a subliniat intr-o declaratie ca decizia Curtii nu-i asigura “sfarsitul uman si demn” la care spera si are in vedere sa recurga la Curtea Suprema, impreuna cu vaduva lui Tony Nicklinson.
In schimb, judecatorii i-au dat castig de cauza unui al treilea barbat paralizat, prezentat doar ca Martin, care a cerut stabilirea unui cadru juridic mai clar pentru lucratorii din domeniul medical care ii “ajuta” pe unii pacienti sa moara. “Martin” doreste practic sa i se permita unui medic sau unui asistent medical sa-l ajute sa mearga in strainatate pentru a muri “cu ajutorul” unei organizatii din Elvetia specializate in astfel de situatii. Sotia sa si alte rude nu doresc sa se implice in acest demers.
Martin, vorbind prin intermediul unui soft special, s-a declarat “incantat” de decizia Curtii de Apel in ce-l priveste. “Sunt cu un pas mai aproape de a putea decide cum si cand sa-mi pun capat vietii. Nu pot face acest lucru doar din cauza dizabilitatilor mele fizice. Aproape toate aspectele vietii mele zilnice sunt in afara puterii mele de control. Vreau cel putin sa-mi pot controla moartea”, a spus Martin. In Europa, eutanasia este permisa in Belgia, Olanda si Luxemburg.
Sursa: Agerpres