Vezi VIDEO
Noua lege a cainilor fara stapan care permite eutanasierea patrupedelor comunitare este vazuta cu ochi buni de numerosi baimareni, care sustin ca s-au saturat sa mearga pe strada cu frica de a fi muscati de un maidanez. Exista persoane care au declarat ca o astfel de solutie ar fi cea mai eficienta, si asta nu doar din punct de vedere economic. La nivel de municipiu, avand in vedere adoptarea actului normativ, urmeaza sa fie luata o decizie in privinta eutanasierilor fie prin organizarea unui referendum, fie printr-o dezbatere in cadrul Consiliului Local.
Fara sa clipeasca, toti baimarenii chestionati de reporterii eMaramures au raspuns ca sunt de acord cu eutanasierea cainilor si ca aceasta lege ar trebui pusa in aplicare cat mai curand, chiar daca este vorba de viata unor animale nevinovate.
“Eu sunt de parere ca acei caini care sunt pe strada, fara stapan, trebuie sa fie eutanasiati. Asta e. Ori oamenii ii culeg de pe strada si ii ingrijesc, ori…asta le e soarta…”, a declarat pensionara Eugenia Dobre.
“Eu sunt de acord pentru ca sunt periculosi. Pe fiinca mea a muscat-o un caine si a trebuit sa se vaccineze. Ar trebui sa ii omoare!”, a aratat o alta baimareanca, Emilia Stan.
“Sunt de acord! Ar fi foarte buna treaba aceasta ca, nu ar mai fi atat de multi pe strazi”, a opinat o tanara, Teodora Pop.
“Cainele e animal de curte sau de lant. Care nu e in curte si nici pe lant, ala nu are voie sa traiasca!”, a declarat aratat, ferm, pensionarul Sabin Dobra.
In acest moment, maidanezii din Baia Mare sunt dusi in adapostul primariei doar pentru sterilizare si identificare, dupa care sunt lasati din nou in libertate pe strazile urbei.
“Odata cu legea aceasta vor exista trei variante. Pe de-o parte e vorba de prinderea, sterilizarea si reteritorializarea animalelor, metoda aplicata de noi in prezent. A doua cale e prinderea, sterilizare si tinerea in adaposturi, iar a treia varianta, eutanasierea dupa o perioada de 30 de zile in care cainele a fost dus la adapostul pentru animale. Acum avem 24 de maidanezi in adapost iar costurile sunt in jur de 1 leu – 1,2 lei pe zi pentru un animal iar pentru prinderea lor costurile pentru sedare sunt de 13 lei”, a declarat administratorul Gradinii Zoologice, Adin Miclaus, responsabil cu Adapostul pentru Animale din Baia Mare.
Autoritatile spun ca peste 1.500 de lei se aloca lunar pentru ingrijirea a aproximativ 25 de caini comunitari, costuri la care se adauga si plata angajatilor, respectiv combustibilul folosit. Anual sunt adusi in adapost, sterilizati, vaccinati si repusi in strada aproximativ 600 de caini.
Potrivit legii eutanasierii cainilor, exemplarele de pana la cinci luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de un an.
Sursa: Anca Popescu