Asociatia Patronala Liga Intreprinzatorului Roman, considera ca masura introducerii unui impozit forfetar e o masura buna pentru largirea bazei de impozitare, dar momentul care este propus pentru adoptarea acestei masuri este unul nepotrivit. Daca aceasta masura era introdusa in anii de crestere economica la care se face raportare, respectiv 2007-2008, aceasta masura ar fi avut rezultate pozitive in bugetul tarii.
Avand in vedere ca in perioada actuala trecem printr-o recesiune economica, profiturile firmelor sunt mult afectate de aceasta, iar masura impunerii unui impozit in cota fixa va duce la disparitia multor IMM-uri de talie mica, aceasta masura atragand si scaderea impoziturilor indirecte pe care le colecteaza si platesc firmele.
Daca tot se doreste o minima impozitare a IMM-urilor, LIR considera ca ar trebui introdus un impozit forfetar conform conceptului standard, adica pe cote fixe in functie de cifra de afaceri a acestora.
Noi consideram ca politica de impozitare a statului trebuie sa ajute mediul economic, nu sa-l spolieze sau sa-l distruga. Astfel consideram ca trebuie o reforma ampla a sistemului de impozitare in Romania.
In legatura cu masura guvernamentala privind eliminarea deductibilitatii TVA la unele cheltuieli ale firmelor, LIR considera ca ar trebui adoptata legislatia europeana in domeniu, si anume sa existe deductibilitate totala a cheltuielilor facute pentru toate mijloacele de lucru ale IMM-urilor.
Astfel nici nu se pune problema de a nu deduce TVA pentru autoutilitare si autoturisme, ca mijloace de lucru, si trebuie facuta o diferenta intre acestea si acele active ale firmelor, care sunt folosite in interes personal. Astfel se poate da o valoare maximala a autovehiculelor care sa fie considerate mijloace de lucru deductibile 100%, eventual limitate ca numar dupa numarul angajatilor firmei care le detine.
Pentru restul autovehiculelor detinute de societate putem considera ca sunt folosite in interes personal, iar masura guvernamentala propusa este justa.
Pentru rezultate economice bune, in mediul economic din tara noastra, LIR considera ca toate regulile economice, trebuie stabilite pe termen mediu si lung, astfel incat orice antreprenor, sa-si poata calcula si realiza obiectivele economice propuse la initierea unui proiect economic.
Astfel, nu este permis a se modifica anual sau la cativa ani legea contabilitatii si Codul Fiscal, in functie de nevoiile bugetare anuale.
Altfel spus, avem nevoie de niste reguli clare si pe termen lung pentru a construi proiecte economice valoroase si profitabile.
Sursa: LIR