Vezi VIDEO
Bacsisul se va regasi, in curand, pe bonurile fiscale, dar el va fi delimitat clar de veniturile incasate din livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. Potrivit unui proiect legislativ, bacsisul va aparea pe bonurile fiscale, fara TVA si va fi impozitat fie ca profit al companiei, fie ca venit al angajatilor. Proiectul prevede ca bacsisul sa fie impozitat pe profit cu 16% sau 3% pe venit in cazul microîntreprinderilor, daca firma nu il distribuie angajatilor, respectiv 16% pe venit daca este impartit salariatilor ca venit din alte surse. In acest ultim caz, angajatii nu vor plati contributii sociale sau de sanatate pentru bacsis.
“Consider ca este un pas spre normalitate, adica recunoasterea unei practici care deja exista. Lumea daca este multumita lasa tipsuri, bacsisuri sau ciubucuri, pentru ca exista numerosi termeni pentru acest lucru, iar recunoasterea incasarii tipsului mi se pare normala. Daca restaurantul incaseaza o suma de bani este absolut normal ca statul sa perceapa impozit pe acesti bani, deci consider ca aceasta ar fi o masura buna”, a declarat Sorin Sancraian, proprietarul unui restaurant baimarean.
Unele restaurante din Baia Mare au deja un sistem de gestiune care evidentiaza bacsisul pe nota de plata, sistem ce ar putea fi pus in aplicare daca se va stabili si un procent fix al ciubucului, la nivelul intregii tari.
“Sistemul nostru de gestiune, care este importat dintr-un stat unde lucrurile merg normal, prevede pe fiecare inchidere de zi a ospatarului tipsul. Aceleasi inregistrari se fac si la nivelul unitatii. Pentru a exista o evidenta a acestora bani acest program de gestiune este foarte bine conceput, iar incasarea tipsului trebuie evidentiata de angajator si sa stie cat bacsis a incasat fiecare ospatar in parte. Pentru acesti bani trebuie platit impozit”, a adaugat Sorin Sancraian.
Proprietarii de restaurante spun ca aceste reglementari ar fi binevenite doar daca vor pastra posibilitatea ca orice client nemultumit sa poata refuza plata bacsisului.
“Daca acest bacsis va fi trecut pe nota de plata, trebuie sa existe posibilitatea fiecarui client de a nu-l plati. Orice client nemultumit poate sa nu-l plateasca. Este practic un act voluntar. Si probabil ar fi bine sa fie specificata pe nota o suma clara, in general se practica 10% din valoarea totala a consumatiei, dar si o rubrica unde clientul sa poata semna ca nu a lasat niciun bacsis. Asa se poate demonstra acest lucru. Este si normal ca un client care nu a fost multumit sa nu fi platit”, a explicat Sancraian.
Guvernul a decis impozitarea bacsisului, dupa ce, in urma controalelor facute de inspectorii antifrauda, reprezentantii industriei hoteliere si proprietarii de restaurante au reclamat faptul ca sumele gasite in plus in casele de marcat erau bacsisuri pentru care nu exista reglementari fiscale.
Sursa: Tania Purcaru