Vezi VIDEO
Proiectul noului Cod fiscal introduce taxe in plus pentru fermieri si agricultori. Daca pana acum acestia plateau impozit doar pentru produsele procesate, codul fiscal prevede impozit inclusiv pentru veniturile provenite din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala. Vorbim aici de vanzarea animalelor vii dar si de vanzarea laptelui sau a oualor.
Noul Cod fiscal cuprinde un capitol intreg destinat impozitelor din agricultura. Conform acestuia, activitatile impozabile din sectorul agricol sunt: exploatatiile plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi, cultivarea produselor agricole vegetale, cresterea si exploatarea animalelor inclusiv din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala. Daca majoritatea taxelor erau cuprinse si pana acum, fermierii au parte si de surprize.
„De ce fac aceasta apreciere pe produsele de origine animala in stare naturala? Pentru ca aici intra inclusiv comertul cu animale vii sau cu produsele primare obtinute: lapte, oua, etc. Daca un contribuabil face si activitate de procesare, atunci intra si pe impozit pe veniturile suplimentare pe care le obtine prin procesarea produselor primare din sectorul agricol”, dupa cum a informat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.
Un lucru bun este corelarea Codului fiscal cu conditiile care trebuie indeplinite de agricultori pentru primirea subventiilor de la APIA. Astfel, fermierii care depasesc venituri de 5.000 de euro nu mai trebuie sa fie inregistrati ca si persoane juridice pentru a beneficia de subventii. Totusi, trebuie sa analizeze foarte bine care este cea mai avantajoasa forma de organizare, si pentru obtinerea fondurilor de la APIA, dar si din punctul de vedere al cuantumului impozitelor pe care le vor plati.
„Nu mai sunt obligati sa depuna odata cu cererea unica de plata, documentele cu statutul sau inregistrarea de la Finante ci vor trebui sa depuna toate declaratiile de venit, pe activitatea principala agricola cu norma de venit si suplimentar vor depune toate documentele care rezulta din alte activitati interprofesionale pe care le desfasoara in cadrul exploatatiei sau ca si alte activitati pe care le realizeza ca si persoana fizica”, dupa cum a explicat Claudiu Franc.
Chiar daca sunt clarificate multe activitati agricole, fermierii sunt nemultumiti de conditiile impuse pentru arendarea terenurilor.
„De exemplu, cedarea folosintei bunurilor in domeniul agricol, si aici ma refer la arendare, obliga in continuare sub sanctiunea stopajului la sursa, deci sub sanctiunea puscariei, ca daca in momentul in care platesc arenda la cel care mi-a inchiriat terenul sau bunul respectiv, eu sunt obligat sa-i retin automat impozitul si sa–l vars la bugetul de stat, sub sanctiunea stopajului la sursa. Ori daca in contract, intre mine si proprietarul bunului, se scrie clar ca orice plati aferente acestui contract sunt suportate de cedent, nu poti sa ma pui pe mine ca cesionar sa preiau aceste sarcini pe care el si le asuma prin contract”, a adaugat Claudiu Franc.
Liderii fermierilor spun ca isi doresc o impozitare stimulativa si nu una care sa ii faca pe fermieri sa fuga de plati si sa incerce sa ocoleasca legislatia. Fermierii spera totusi la unele modificari ale prevederilor, mai ales ca ministrul Finantelor le-a promis inca o intalnire pentru dezbateri inainte de aprobarea documentului.
Sursa: Sonia Rajnita