Tocmaivin de la Muzeul de Istorie Maramures, din Baia Mare, unde am fostinvitat de catre dl. dr. Carol Kacso. Prima impresie a fost aceea depenibil si rusine fiindca de tare multa vreme n-am pasit in incintaacestui indiscutabil edificiu de cultura si stiinta. Oricit as cauta,nu am nicio scuza plauzibila. A doua impresie a fost de nespusacuriozitate-surprindere-incintare si bucurie la vizitarea, alaturi decel mai indicat ghid, dl. Carol Kacso, a primei sali a muzeului,integral dedicata descoperirilor arheologice din situl Lapus-Podanc.
Amadmirat piesele de ceramica (impresionanta prin marime, forma, artadecoarativa indiscutabila, armonia formelor), dar si obiectele debronz. Adaug la asta excelentele ilustratii foto mari expuse pe peretiisalii (si in urmatoarea, de fapt), multumita carora (dupa ce ai vizitatsitul) poti sa realizezi marimea, sectiunea, continutul,organizarea/aranjarea spatiului dintr-un astfel de tumul, modul deacoperire al acestuia cu bolovani aluvionar rulati, aspectul finalfiind acela al unei miniaturale piramide. Vazand imaginile, potiintelege logic despre ce e vorba acolo si, implicit, poti realizaimportanta stiintifica (istorica) a descoperirilor.
Totmultumita d-lui dr. Carol Kacso am aflat ca, de fapt, cercetarilearheologice din Lapus au inceput pe la 1850, ele fiind generate deaccidentala descoperire (la lucrarea solului de catre tarani) a unorartefacte. Pe de alta parte, domnia sa mi-a spus ca multe din cele 80situri au fost distruse, uneori chiar in prezenta echipelor dearheologi.
Pentru a-mi da seama cam cat ar trebui investit (catimp) pentru finalizarea lucrarilor arheologice la tumulul 26, celprospectat o luna in aceasta vara, l-am intrebat pe dl. Kacso, iaracesta mi-a spus ca probabil vreo 10 ani, dar… in 2009 statul roman,Ministerul Culturii in speta, nu a alocat nimic acestui scop. Prinurmare, e posibil ca doar viitoarele generatii de arheologi sadezvolte/finalizeze lucrarile de acest gen in zona.
Fara nicioipocrizie, recomand cu caldura oricarui baimarean sau turist de aiureasa viziteze Muzeul de Istorie Maramures – Baia Mare fiindca, in afarade aceste informatii, va afla mult mai multe privind istoriamultimilenara a acestor locuri, de la Oarta la Apa, Tulghes, Mires,Suciu de Sus, Oncesti – Sacel etc.
Pina la urma urmei fiecaredin noi atunci cind vrea sa-si motiveze „gaurileinfo-educativ-culturale” apeleaza la lipsa de timp. Fals! Pentru oriceiti faci timp cu conditia sa te intereseze cu adevarat.
Ma uitamadmirativ la multe obiecte ceramice (dar si confectionate din bronz) sima gandeam ce sursa valoroasa de inspiratie pot constitui ele pentruniste plasticieni – ceramisti contemporani sau, de ce nu, designerimoderni, de la destinatii estetic-decorative pana la celefunctional-ambientale.
Citeste si:
Sursa: Lucian Petru Goja