Delegatia Fondului Monetar International a incheiat azi, 25 martie, discutiile cu oficialitatile romane pe marginea unui eventual acord de imprumut, pentru care Romania urmeaza sa trimita Fondului o scrisoare de intentie. Jeoffrey Franks, seful biroului FMI pentru Romania, a spus ca masurile negociate cu autoritatile romane „sunt ambitioase, dar realizabile”.
Pachetul de sprijin, in valoare totala de 20 de miliarde de euro, se compune din 12,9 miliarde de euro din partea FMI, 5 miliarde de euro din partea UE si 1,1 miliarde din partea Bancii Mondiale (BM), precum si 1 miliard de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Imprumutul este acordat pe o perioada de 24 de luni.
Referitor la speculatiile conform carora suma acordata Romaniei de FMI este de 12,9 miliarde euro pentru a se evita cifra 13, considerata a aduce ghinion, Jeoffrey Franks a precizat ca FMI opereaza cu Drepturi Speciale de Tragere (DST), iar transformarea acestora in euro a dus la suma de 12,9 miliarde de euro.
Seful misiunii Fondului Monetar International a declarat ca, in ultima perioada, perspectivele economice pentru Romania s-au inrautatit considerabil, la fel ca pentru majoritatea statelor lumii. Franks a mentionat ca aceasta nu e o situatie specifica Romaniei si a amintit ca FMI a revizuit puternic in scadere perspectivele pentru economia globala.
Romania va putea accesa primele transe dupa un proces complex de aprobare. Conducerea FMI va discuta scrisoarea de intentie a Guvernului Romaniei, putand sa solicite o serie de revizuiri, care trebuie acceptate de Executivul de la Bucuresti, ceea ce poate dura mai multe saptamani, primele transe putand fiind accesate aproximativ in luna iunie. La randul sau, Comisia Europeana va propune Consiliului Europei pachetul de sprijin, o decizie fiind asteptata pe 5 mai. Banca Mondiala va pune banii la dispozitia Romaniei in aceasta vara, dupa cum a apreciat Catalin Pauna, seful biroului BM de la Bucuresti.
In afara efectelor crizei mondiale, acest imprumut a devenit necesar din cauza a doua dezechilibre economice suferite de Romania, a explicat Jeoffrey Franks: deficitul extern, Romania importand mai mult decat a exportat, si deficitul bugetar, care trebuie sa fie redus pana in 2011.
Sursa: Agerpres