Fondul Monetar International (FMI) vrea sa-si majoreze capacitatea de imprumut la aproape 1.000 miliarde de dolari, pentru a proteja economia mondiala impitriva unei agravari a crizei din Europa, iar principalii contributori vizati sunt statele emergente.
FMI dispune in prezent de circa 385 miliarde de dolari.
Fondul estimeaza un posibil deficit de finantare la nivel global de 1.000 de miliarde de dolari in urmatorii ani si intentioneza sa obtina resurse suplimentare de pana la 500 de miliarde de dolari, incluzand un angajament recent de 200 de miliarde de dolari al tarilor europene, potrivit unui comunicat al FMI.
Institutia cu sediul la Washington incearca sa convinga China, Rusia, Brazilia, India, Japonia si tarile exportatoare de petrol sa fie principali contributori, a declarat un oficial G20 sub protectia anonimatului, intrucat discutiile dintre FMI si state sunt confidentiale, potrivit Bloomberg.
Fondul vrea ca un acord sa fie incheiat la reuniunea din 25-26 februarie a ministrilor de Finante si sefilor de banci centrale in Mexico City.
FMI estimeaza ca ar avea nevoie sa obtina resurse de pana la 600 de miliarde de dolari pentru a putea imprumuta tarile afectate de criza din zona euro, au declarat surse din interiorul FMI pentru Reuters.
Fondul considera ca ar putea fi nevoit sa foloseasca 500 de miliarde de dolari din aceasta suma pentru creditarea tarilor membre, in timp ce 100 de miliarde de dolari ar putea fi folosite ca „rezerva”, au spus sursele.
Institutia estimeaza ca ar exista un deficit de finantare de 1.000 de miliarde de dolari la nivel mondial in urmatorii doi ani, daca se inrautatesc considerabil conditiile economice globale.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a declarat marti ca Fondul analizeaza posibilitati de a-si creste resursele, aflate in prezent la 385 miliarde de dolari. in timp ce tarile din zona euro s-au angajat deja sa contribuie 150 de miliarde de euro (192 miliarde de dolari), Statele Unite au anuntat ca nu au planuri pentru noi imprumuturi bilaterale, iar liderii G20 nu s-au inteles anul trecut asupra acestui aspect, potrivit Bloomberg.
„Cea mai mare provocare este sa raspundem la criza intr-un mod adecvat si multi membri ai consiliului director au subliniat necesitatea si urgenta unor masuri colective pentru limitarea crizei datoriilor din zona euro si protejarea economiilor la nivel global”, a spus Lagarde, intr-un comunicat, dupa o reuniune desfasurata marti a boardului director al FMI.
Efortul FMI de a-si asigura mai multi bani ar putea sustine cresterea in continuare a increderii investitorilor in datoria tarilor din zona euro. Euro s-a apreciat miercuri, iar actiunile europene au crescut.
Suplimentarea resurselor FMI va fi probabil discutata la o reuniune de saptamana aceasta a secretarilor de stat din ministerele de Finante ale tarilor G20. La summit-ul din noiembrie, de la Cannes, liderii G20 au refuzat sa aloce noi fonduri FMI si au cerut in schimb ca guvernele tarilor din zona euro sa faca mai mult pentru a rezolva criza. Oficialii au afirmat insa ca se vor asigura ca Fondul „continua sa aiba suficiente resurse pentru a-si indeplini rolul sistemic”.
Un oficial SUA a reiterat aceasta pozitie in decembrie, spunand ca administratia presedintelui Barack Obama nu va acorda noi fonduri FMI.
Guvernul Rusiei nu va decide asupra unei contributi la FMI inaintea alegerilor prezidentiale din martie, a spus, miercuri, intr-un interviu la Moscova, vicepremierul Igor Suvalov.
Sursa: Mediafax