În acest an, catolicii vor putea primi o indulgență plenară începând din 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria, până pe 2 februarie 2024, sărbătoarea prezentării în Templu a Domnului nostru Isus Cristos, dacă se vor ruga în fața unei iesle într-o biserică franciscană. La începutul acestui an, de sărbătoarea Sf. Francisc de Assisi, credincioșii s-au adunat la Bazilica Sf. Francisc de Assisi, Italia, pentru a-l cinsti pe iubitul sfânt italian și pentru a sărbători cea de-a 800-a aniversare a aprobării Regulii Sfântului Francisc (1223) și a creării ieslei (scenei Nașterii) din Greccio.
Ca parte a celebrării acestui centenar franciscan, Conferința Familiei Franciscane i-a cerut Papei Francisc aprobarea acestei indulgențe plenare. Conferința a scris: „Pentru a promova reînnoirea spirituală a credincioșilor și pentru a spori viața de har, cerem ca credincioșii să primească o indulgență plenară, în condițiile obișnuite, de pe 8 decembrie 2023, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria, până pe 2 februarie 2024, sărbătoarea Prezentării la Templu a Domnului nostru Isus Cristos, vizitând bisericile administrate de familiile franciscane din întreaga lume și oprindu-se în rugăciune în fața ieslei instalate acolo”.
Penitențeria Apostolică a primit cu bucurie cererea, permițând credincioșilor să primească această indulgență în condițiile obișnuite. Cei care sunt bolnavi sau care nu pot participa fizic pot totuși obține indulgența oferindu-și suferințele Domnului sau „desfășurând practici de pietate”. Ce este o indulgență plenară? O indulgență plenară este un har acordat de Biserica Catolică prin meritele lui Isus Cristos, ale Mariei și ale tuturor sfinților pentru a înlătura pedeapsa vremelnică datorată păcatului. Indulgența curăță o persoană de toate pedepsele vremelnice datorate păcatului. Cu toate acestea, ea trebuie să fie întotdeauna însoțită de o detașare deplină de păcat.
Condiții pentru a primi indulgența plenară:
Detașarea de orice păcat, chiar și de cel venial;
Spovada sacramentală, Împărtășania și rugăciunea la intențiile Papei. Mărturisirea sacramentală și primirea Euharistiei pot avea loc până la aproximativ 20 de zile înainte sau după actul săvârșit pentru a primi indulgența plenară.
Se recomandă totuși ca Împărtășania și rugăciunea să aibă loc în aceeași zi în care se realizează actul amintit. O singură mărturisire sacramentală este suficientă pentru mai multe indulgențe plenare. Cu toate acestea, pentru fiecare indulgență plenară pe care cineva dorește să o primească, este necesară o primire separată a Euharistiei și o rugăciune separată la intențiile Sfântului Părinte.
Sursa: Catholic News Agency
Traducere: www.catholica.ro