Papa Ioan Paul al II-lea a avut unul dintre cele mai lungi pontificate din istoria Bisericii Catolice, care a durat aproape 27 de ani, a început în anul 1978 şi s-a încheiat în 2 aprilie 2005, ziua morţii sale.
Cardinalii l-au ales Papă în Conclavul din 16 octombrie 1978, luându-şi numele de Ioan Paul al II-lea. Pe 22 octombrie, şi-a inaugurat solemn pontificatul. Condus de preocuparea sa pastorală pentru toate bisericile şi de un simţ al deschiderii şi carităţii faţă de întreaga rasă umană, papa Ioan Paul al II-lea şi-a exercitat ministerul petrin cu un spirit misionar neobosit, dedicându-i toate energiile sale. A făcut 104 vizite pastorale în afara Italiei şi 146 în Italia. Ca episcop de Roma a vizitat 317 din cele 333 de parohii, face cunoscut revista Lumea Catolică, în 26 aprilie 2014, înaintea canonizării sale.
A avut mai multe întâlniri decât oricare dintre predecesorii săi cu oamenii şi cu liderii naţiunilor. Peste 17.600.000 de pelerini au participat la audienţele generale desfăşurate miercurea (peste 1.160), fără a calcula audienţele speciale şi ceremoniile religioase, precum şi milioanele de credincioşi întâlniţi în vizitele pastorale făcute în Italia şi în diverse părţi ale lumii. A făcut 38 de vizite oficiale şi a avut 738 de audienţe şi întâlniri cu şefi de state şi 246 de audienţe şi întâlniri cu prim-miniştri, arată revista Lumea Catolică.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care s-a deplasat într-o ţară majoritar ortodoxă, prin vizita în România din perioada 7-9 mai 1999.
S-a născut la 18 mai 1920 în localitatea poloneză Wadowice, un mic oraş de lângă Varşovia. După absolvirea liceului „Marcin Wadowita”, s-a înscris, în anul 1938, la cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii Jagiellonă din Cracovia. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi al ocupaţiei naziste a Poloniei, universitatea a fost închisă, iar Karol Wojtyla a fost nevoit să muncească într-o carieră de piatră (1940-1944), iar apoi în fabrica de produse chimice Solvay.
Din anul 1942, a urmat studii la seminarul din Cracovia. După cel de-Al Doilea Război Mondial şi-a continuat studiile la seminarul din Cracovia şi la Facultatea de Teologie a Universităţii Jagiellonă. A fost hirotonit preot de arhiepiscopul Sapieha, în Cracovia, la 1 noiembrie 1946.
La scurt timp a fost trimis la Vatican, unde a studiat la Universitatea Angelicum. În 1948, a obţinut doctoratul în teologie.
Reîntors la Cracovia, în 1948, a slujit ca preot în mai multe parohii şi a fost capelan al studenţilor până în 1951, an în care şi-a reluat studiile de filosofie şi teologie. Doi ani mai târziu a susţinut examenul de docenţă, la Universitatea din Lublin, cu o teză despre posibilitatea de a fonda o etică catolică pe sistemul etic al lui Max Scheler. A fost ulterior profesor de teologie morală şi de etică socială la seminarul din Cracovia şi la Facultatea de Teologie din Lublin.
Papa Pius al XII-lea (1939-1958) l-a numit, la 4 iulie 1958, episcop titular de Ombi şi auxiliar de Cracovia, iar peste câteva luni, la 28 septembrie, în Catedrala Wawel din Cracovia, a fost hirotonit episcop.
Pe 13 ianuarie 1964 a fost numit arhiepiscop de Cracovia de către papa Paul al VI-lea, care l-a creat cardinal pe 26 iunie 1967. Pe lângă participarea la Conciliul Vatican II (1962-1965), unde a adus o importantă contribuţie la redactarea constituţiei „Gaudium et spes„, cardinalul Wojtyla a participat la toate adunările Sinodului Episcopilor.
Papa Ioan Paul al II-lea stă alături de cel care a încercat sa-l asasineze, Mehmet Ali Agca, . În anul 1983, Papa a vizitat închisoarea unde Ağca îşi ispăşea pedeapsa (închisoare pe viață) și l-a iertat în mod public pe agresor.
După decesul papei Ioan Paul I a fost ales, la 16 octombrie 1978, suveran pontif. S-a stins din viaţă la 2 aprilie 2005, fiind înmormântat la 8 aprilie 2005, în cripta de sub Basilica San Pietro din Roma.
Pe 28 aprilie, papa Benedict al XVI-lea, succesorul său, a anunţat că perioada normală de aşteptare de cinci ani, înainte de deschiderea cauzei de beatificare şi canonizare, nu va fi aplicată pentru papa Ioan Paul al II-lea. Cauza a fost deschisă oficial de cardinalul Camillo Ruini, vicarul general al Diecezei de Roma, pe 28 iunie 2005, potrivit sursei citate.
Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Josef Wojtyla) a fost beatificat de papa emerit Benedict al XVI-lea, la 1 mai 2011. La 27 aprilie 2014, papa Ioan Paul al II-lea şi papa Ioan al XXIII-lea au fost canonizaţi în urma unei ceremonii oficiate de papa Francisc, la care au asistat sute de mii de credincioşi din întreaga lume.