Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la Baia Mare are loc azi, vineri, 5 iulie 2019, în Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română, Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, sub genericul „Iubesc satul românesc”, la care participă 1.200 de tineri din toate protopopiatele celor trei eparhii din Mitropolie. Locul întâlnirii a avut loc, cum era şi firesc, în Muzeul Satului din Baia Mare, în care se regăsesc uliţele satului românesc, biserica şi casele şi celalte părţi ale gospodăriei de altădată din toate „ţările” Maramureşului: Lăpuş, Codru, Chioar şi Maramureşul tradiţional.
Baia Mare este oraşul de la care a pornit iniţiativa întâlnirilor tinerilor ortodocşi, în 2013, la iniţiativa Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, „Episcopul Tinerilor”, şi a tânărului primar al Băii Mari, Cătălin Cherecheş, care au organizat prima întâlnire a tinerilor din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, urmată, în 2014, de Întâlnirea naţională a tinerilor ortodocşi cu participarea internaţională din 14 ţări.
Deschiderea oficială
Întâlnirea propriu-zisă a început cu binecuvântarea făcută de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timnotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a unei troiţe ridicate recent în Muzeul Satului, la care au participat toţi tinerii de la întâlnire.
Deschiderea oficială a avut loc la mică distanţă de Satul Maramureşean, căruia, prin această întâlnire, i se aduce un omagiu, şi anume în amfiteatrul în aer liber al Muzeul Etnografic şi de Artă Populară, pe un timp splendid, călduros şi fără nori, chiar torid, semn că şi Dumnezeu iubeşte astfel de reuniuni.
După intonarea Imnului Naţional, s-a desfăşurat conferinţa inaugurală, moderată de Pr. Milan Bălan, consilier eparhial al Sectorului teologic educaţional, sector care s-a ocupat în detaliu de buna reuşită a întregii manifestări religios-educaţionale, inspector eparhial Arhid. Vlad Verdeş.
Conferinţa a fost începută de primarul Cătălin Cherecheş, care le-a vorbit tinerilor despre primele două ediţii ale Întâlnirii, cu ce scop au fost ele organizate, despre relaţia tinerilor cu Biserica Ortodoxă Română, cea mai importantă instituţie din România, care este o Biserică a tinerilor, iar fără Biserica Ortodoxă nu există România. Tinerii au datoria de salva „rădăcina noastră”, adică satul românesc.
Cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin
„Ne reîntâlnim aici, la bază, de unde a pornit totul, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin tinerilor din amfiteatrul de vară al Muzeului Etnografic şi de Artă Populară. O discuţie firească şi frăţească cu primarul Băii Mari, la care a asistat şi Părintele consilier eparhial Milan Bălan al sectorului teologic educaţional, s-a concretizat în prima reuniune mitropolitană cu tinerii, în 2013, şi apoi întâlnirea naţională cu participare internaţională, care a aprins flacăra întâlnirilor ITO în România. Fiecare întâlire a dăruit un imn şi a adunat mii de tineri. Lucrul acesta este foarte important pentru tinerii României creştine, care sunt frumoşi şi liberi, credincioşi şi creştini. Şi aceasta pentru că avem o Biserică vie, o Biserică dinamică, o Biserică ce a făcut cea mai profundă înnoire. Nici o instituţie n-a făcut o înnoire pe care a făcut-o Biserica Ortodoxă: clerul Bisericii Ortodoxe, în proporţie de 70% este sub 50 de ani. Aceasta spune ceva, iar faptul că ne-a ajutat Dumnezeu să ajungem la tineri şi să arătăm preţuirea pe care o merită şi să ne preocupăm de formarea lor, pentru că ei sunt viitorul, este un moment de inspiraţie divină şi Dumnezeu ne-a binecuvântat că ne-au şi răspuns tinerii noştri de fiecare dată. Este Anul omagial al satului românesc în Patriarhie Română, pentru că Biserica este cea care simte, pe de o parte, valoarea satului şi importanţa lui şi Biserica este cea care aduce pe parcursul întregului an importanţa satului, dar şi drama satului românesc prin plecarea a 4,5 milioane de români în afara graniţelor, care îşi păstrează credinţa şi fac apostolat şi păstrează creştinismul într-o Europă îmbătrânită şi secularizată, care şi-a abandonat rădăciniule. ” a mai spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Conferinţe despre satul românesc
Celor 1.200 de tineri le-au vorbit despre satul românesc Dr. Ilie Gherheş, cercetător în cadrul Muzeului Etnografic şi de Artă Populară, cadru didactic universitar asociat la diferite universităţi băimărene, preşedintele Filialei Maramureş a Societăţii de Ştiinţe Istorice, preşedintele comisiei judeţene de heraldică, şi Peter Hurley, un irlandez iubitor al satului românesc, care locuieşte în România din 1994, căsătorit cu o româncă, cu care un copil.
Cei doi conferenţiari au fost distinşi de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu Ordinul şi Crucea „Justinian Arhiepiscopul”, emisă de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului cu ocazia Anului omagial al satului românesc.
Reuniunea continuă azi cu activităţi în aer liber pe Cîmpul Tineretului din faţa Muzeului de Etnografie şi Artă Populară.
Procesiunea bucuriei
La ora 16,00, de lângă Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, unde se află şi Muzeul Satului, va porni spre Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare „Procesiunea bucuriei”, care, timp de o oră, va străbate străzile băimărene, după care va avea loc festivitatea de încheiere, la care sunt aşteptaţi Înaltpresfinţitul Părinte Mitropolit Andrei şi Preasfinţitul Părinte Petroniu al Sălajului.