Ai cumpărat un apartament și te gândești să-l închiriezi sau poate deja ai făcut-o și ai găsit primii chiriași. Te gândești că ai tot timpul din lume să anunți asociația sau poate chiar ai pierdut din vedere acest aspect. Mare grijă, însă, iată ce stipulează legislația în acest caz.
Proprietarii care dau în chirie apartamentele lor vor trebui să anunțe asociația în cel mult zece zile de la semnarea actelor și trebuie să anunțe, așadar timpul nu e deloc permisiv. De asemeni, proprietarii trebuie să anunțe asociația cine sunt noii ocupanți ai respectivelor apartamente, mai prevede expres actuala lege a asociațiilor de proprietari.
Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor este actuala reglementare a asociațiilor, în vigoare din 28 septembrie 2018.
Față de vechea lege a asociațiilor, actuala lege prevede expres obligația de a anunța chiriașii: „Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei”, se arată în actuala lege.
Mai departe, prevede legea, notificarea respectivă se va face în zece zile de la semnarea contractului de închiriere/comodat.
Contractul nu are nevoie de autentificare pentru a fi valabil. A fost semnat, e valid din acea clipă!
De menționat e faptul că un contract de închiriere nu are nevoie de autentificare ca să fie valabil. Nici măcar nu e nevoie să fie văzut și parafat de un notar. Pentru contractul de închiriere e suficient un document sub semnătură privată, semnat de ambele părți și în câte un exemplar pentru fiecare.
Prin urmare, termenul de zece zile nu se calculează de la o eventuală autentificare a respectivului contract ori de la fiscalizarea veniturilor din chirii ș.a.m.d., ci chiar din momentul semnării lui în mod efectiv.
Proprietarul are obligația de a plăti dările
„Raporturile juridice stabilite de comun acord între locator şi locatar, precum şi nerespectarea obligaţiilor contractuale de către locatar nu absolvă proprietarul, în calitate de locator, de obligaţiile sale faţă de asociaţia de proprietari sau faţă de furnizorii de utilităţi publice, prevăzute în prezenta lege”, mai prevede actuala reglementare, negru pe alb.
Asta înseamnă că obligațiile proprietarului față de asociația de proprietari ori față de furnizorii de utilități rămân tot la el, chiar dacă are chiriași și practic altcineva locuiește efectiv în apartament. Deși chiriașii trebuie să plătească întreținerea, în fapt, dacă nu o fac, tot proprietarul trebuie să le achite.
Faptul că respectivii chiriași nu și-au respectat angajamentele din contractul cu proprietarul nu le este opozabil celor din bloc și nici furnizorilor de utilități.
„În cazul închirierii, constituirii unor drepturi reale de uz, uzufruct, abitaţie, precum şi în cazul unor contracte de comodat pentru spaţiile din condominiu, obligaţia de plată a cotelor de întreţinere revine proprietarului, acesta recuperând de la beneficiarii dreptului de folosinţă a spaţiilor respective, contravaloarea acestora în condiţiile stabilite prin contractul de închiriere/constituire/comodat”, mai prevede legea.
Și pentru că încă există disensiuni între unii proprietari și chiriașii lor, trebuie specificat că asta înseamnă că inclusiv sumele ce alimentează cele două fonduri speciale obligatorii ale oricărei asociații de proprietari – fondul de rulment și fondul de reparații reprezintă o obligație ce revine proprietarilor de apartamente, nu chiriașilor, acest lucru stipulându-se clar în aceeași lege 196/2018.
Reamintim că fondul de rulment are ca scop asigurarea sumelor necesare pentru plăți curente, iar fondul de reparații se folosește pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.
De altfel, lucrurile au stat la fel, în practică, și până să vină această lege în 2018. Contractul dintre proprietar și chiriaș este irelevant pentru asociația de proprietari, în momentul când există datorii la întreținere, de exmplu. ”Datornicul” este proprietarul, tocmai în virtutea calității sale și el este cel ce poate fi executat silit, dacă se ajunge acolo. Faptul că el poate să-și recupereze apoi banii de la chiriaș, printr-un proces, cel mai probabil, nu e de natură să intereseze asociația de proprietari.
Totuși, revenind la obligativitatea proprietarului de a anunța asociația legat de chiriași în decurs de 10 zile de la încheierea contractului, trebuie menționat faptul că nu sunt prevăzute sancțiuni legate de nerespectarea obligației.
Acum că știi cum stau lucrurile și ce obligații ai, ca proprietar, iată și unde se situează chiriile în Baia Mare, de exemplu, dacă acesta este orașul în care ai ales să faci investiția și să cumperi un apartament pentru închiriat. Astfel, pentru acest oraș de provincie, ca multe altele în România, chiria pornește, în general, de la 200 de euro pentru două camere (deși vei găsi pe imoradar24.ro sau imobiliare.ro și proprietari care cer și 350 sau 400 de euro, dar și 160 sau 170 de euro pentru același spațiu).
Când vine vorba despre garsoniere, limitele sunt, în general, 140 – 250 de euro, în funcție de zonă și facilități. Totuși, există și excepții, cum ar fi o garsonieră la 600 de euro, în zona Gării.
La capitolul 3 sau 4 camere, prețurile pornesc de la 230 de euro și pot ajunge, în general până la 450 de euro. Rar se depășește această sumă. Cu 450 de euro se poate închiria inclusiv o locuință de 6 camere.