Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Spiritul romanesc s-a regasit, sambata seara, timp de cateva ore, pe dealul de la Remecioara. In fata Casei Maramuresene, rapsodul popular Grigore Lese si artistul Gheorghe Zamfir au grait si au horit despre identitate nationala, despre stramosi si urmasi, trecut si prezent, despre regasirea valorilor de ieri, de azi si de maine.
Asociatia “Casa Maramuresana” a organizat, in data de 9 august, cea de-a doua editie a evenimentului caritabil “Graind si horind romaneste”, care a cuprins, pe langa spectacolul oferit de cei doi mari oameni de cultura, si lansarea Proiectului “Adopta o casa”, dar si o expozitie de arta cu vanzare la licitatie a sculptorilor Viorel Marton si Mircea Roman si a pictorilor Valentin Muste si Dorel Petreus.
“Anul trecut am lansat asociatia, impreuna cu Grigore Lese si Dan Puric, iar din banii stransi, 2.000 lei, am initiat primul proiect in localitatea Budesti. Practic, in ce consta proiectul nostru <Adopta o casa>. Gasim o casa, oamenii sunt hotarati sa o renoveze traditional, adica cu dranita, cu lut si tot ce tine de traditional, iar in momentul in care casa este gata, noi o prezentam pe site, costurile proiectului, iar lumea de bine si investitorii pot dona anumite sume de bani. In momentul in care cineva doneaza, de exemplu 1.000 lei, poate beneficia pe timp de vara de 4-5 nopti de cazare in gospodaria respectiva. Aceasta inseamna ca nu plateste nimic, consuma ce este in gospodarie si ii ajuta pe oamenii respectivi”, a declarat organizatorul evenimentului, Mircea Mihnea.
Prima casa din acest proiect a fost “adoptata” deja de rapsodul popular Grigore Lese. El a marturisit ca astfel de manifestari sunt de laudat, in primul rand pentru ca ii invata pe oameni sa respecte si sa pretuiasca trecutul, dar nu si sa traiasca in trecut.
“M-am intrebat de multe ori oare de ce oamenii se raporteaza la trecut, de ce doresc sa reinvie ceea ce a murit. Astazi oamenii au alte virtuti, sunt sensibili la alte nuante, traiesc in alt ritm. Adrian Marino spunea <eu nu mai vreau sa traiesc in case cu chirpici si nu mai vreau atata duiosenie si atata idilism, vreau sa ascult Bach>. Unii isi doresc sa traiasca intr-un fel de Manhattan taranesc. Oamenii acestia, Mircea Mihnea, Cristina Bal, Adi Moraru si Ion Ciupa, se lupta cu prezentul si cu trecutul. Eu nu vreau sa traiesc in trecut, vreau sa traiesc in prezent”, a declarat Grigore Lese.
Despre identitatea nationala si valorile stramosesti a vorbit si naistul universal Gheorghe Zamfir. Convins ca Occidentul ne-a transformat intr-un popor de surogate, artistul crede ca salvarea romanilor vine din muzica, acel izvor nesecat de autenticitate si putere pe care nu ni-l pot lua nici chiar americanii.
“Au venit altii de peste ocean si din alte tari din Occident care ne-au sugrumat, ne-au terfelit multimilenara noastra traditie, toate valorile, s-au amestecat cu surogatul lor si suntem din ce in ce mai putin autentici si mai putin puternici. De cand au venit americanii peste noi nu mai avem identitate. Solutii sunt, cum a fost seara aceasta, de exemplu. Sa ne unim fortele, atatia cati am mai ramas, si sa incercam sa salvam atata cat mai este de salvat. Mai ales in muzica. Aici americanii nu au nimic, nu pot sa ne faca nimic, evreii nu au nici ei muzica si nici cultura muzicala. Ori Mircea Eliade spunea ca daca vrei sa vezi valoarea unui popor asculta-i intai si cunoaste-i intai muzica. Nu se poate niciun popor de pe lumea asta compara cu tezaurul incomensurabil de folclor si traditii populare pe care le au romanii”, a marturisit Gheorghe Zamfir.
Evenimentul s-a incheiat seara tarziu, sub clar de luna plina, iar zecile de participanti au coborat dealul de la Remecioara mai bogati sufleteste si, cu siguranta, mai aplecati peste trecut, cu gandul la viitorul copiilor nostri.
Sursa: Tania Purcaru