Fermierii români pot cultiva maci pentru opiu, dar numai în condiţii speciale. La poalele Munţilor Trăscău, câţiva fermieri au investit în culturi de maci, plante căutate în industria alimentară, dar şi în cea farmaceutică. Din capsulele de mac alb se extrage opiul, pentru o gamă întreagă de medicamente.
Pentru că vremea a fost ploioasă, anul acesta, producătorii de mac estimează o recoltă dublă faţă de anul trecut. Odată cules, macul este păstrat în locuri răcoroase şi vândut apoi în pieţe cu 50 de lei kilogramul, potrivit Ştirile Pro TV.
Pentru a putea cultiva mac, producătorii au nevoie de o autorizaţie specială pe care o obţin anual de la Direcţia Agricolă. Mai precis,cultivatorii de canabis şi mac opiaceu autorizaţi au obligaţia de a însămânţa terenurile deţinute numai cu seminţe din soiurile înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor şi hibrizilor de plante de cultură din România sau în Cataloagele Comunităţilor Europene, produse de unităţile autorizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin autorităţile teritoriale de control şi certificare a seminţelor.