Mai multe țări au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, 9 în total, ca măsură de prevenție, după ce au fost raportate mai multe efecte secundare severe. Primul stat care a luat această hotărâre a fost Austria, care a suspendat utilizarea lotului de vaccin COVID-19, ABV5300, în urma decesului unei persoane. Lotul ABV5300 a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde 1 milion de doze de vaccin.
Autoritățile competente din Austria au suspendat utilizarea unui lot de vaccin COVID-19 AstraZeneca (numărul lotului ABV5300), după ce o persoană a fost diagnosticată cu tromboză multiplă, adică formarea de cheaguri în vasele de sânge, și a murit, iar alta a fost internată cu embolie pulmonară (blocaj în arterele plămânilor). Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a studiat semnalările primite din mai multe state ale UE privind cazuri de tromboză diagnosticate după injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.
Lotul ABV5300 al vaccinului AstraZeneca a fost livrat în 17 țări din UE
Lotul ABV5300 a fost livrat în 17 țări din UE și cuprinde 1 milion de doze de vaccin. Unele țări din UE au suspendat ulterior acest lot ca măsură de precauție, în timp ce în prezent se desfășoară o anchetă completă, potrivit unei informări a Agenției Europene a Medicamentului (EMA).
Statele care au primit vaccinuri din lotul „cu probleme” sunt: Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Spania, Suedia. Lotul de vaccinuri retras de Italia este diferit de cel semnalat anterior de Austria.
Valeriu Gheorghiță: România nu a primit doze din acest lot
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca, folosit în alte țări și suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge.
„Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena3, preluat de Mediafax.
EMA recomandă „continuarea administrării” vaccinului AstraZeneca
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, după ce Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria şi Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin.
Guvernul britanic a reacţionat afirmând că el consideră ”sigur şi eficace” vaccinul AstraZeneca, asigurând că acesta va continua să fie folosit în Marea Britanie. Această ţară a vaccinat până în prezent peste 22 de milioane de persoane cel puţin cu prima doză, Pfizer/BioNTech sau AstraZeneca.