Vezi VIDEO
Proiectul privind crearea sistemului de management al deseurilor din Maramures este din nou in impas, autoritatile judetene avansand spre aprobare un proiect care depaseste cu 30% valoarea stabilita. Conducerea Consiliului Judetean sustine ca suprafinantarea a rezultat din modificarea proiectului initial si din utilarea depozitului central si a celor trei statii de transfer cu instalatii automatizate de ultima generatie. Desi a fost avertizata de ministrii Afacerilor Europene si Mediului ca intarzierea implementarii proiectului poate fi sanctionata cu retragerea finantarii, conducerea Consiliului Judetean e optimista ca li se va aproba noul proiect, care presupune o finantare de 71 de milioane de euro, fata de doar 55 de milioane de euro, cat era prevazut initial.
Desi pana acum Consiliului Judetean (CJ) Maramures a reusit sa salveze, de fiecare data in extremis, proiectul privind crearea unui sistem de management al deseurilor la standarde europene, acesta a intrat din nou in impas. Recent, la ultima intalnire a ministrilor Afacerilor Europene si Mediului, Leonard Orban si Laszlo Borbely, cu conducerile administratiilor judetene care au probleme in implementarea proiectelor de acest tip, delegatia maramureseana (Mircea Man, Emil Marinescu si Vasile Span – director al Directiei Tehnice) a fost avertizata pentru ca a suprafinantat proiectul, cu de la sine putere, cu aproape 30%!
„Din observatiile pe care le-au avut la Maramures a fost una, care probabil era mai vizibila, aceea a sumei finale care a iesit din proiect, o suma care a fost mult mai mare. Adica, din proiect a reiesit, cu toate cheltuielile eligibile si neeligibile, 71 de milioane de euro”, a recunoscut Emil Marinescu, vicepresedintele CJ Maramures.
Cum a “dospit” necesarul de finantare
In Maramures, proiectul initial al crearii sistemului de management al deseurilor a fost intocmit sub coordonarea Ministerului Mediului si presupunea construirea a doua depozite ecologice de deseuri, in Recea si Rozavlea, a unei statii de transfer, in Sighetu Marmatiei, si a unui punct de transfer, in Targu Lapus, fiind estimat la maximum 55 de milioane de euro. Oficialii maramureseni au explicat cum a crescut cu 16 milioane de euro valoarea proiectului actual, care presupune un singur depozit ecologic, in satul Sarbi, si trei statii de transfer, in Sighetu Marmatiei, Targu Lapus si Moisei.
„Am dorit sa aducem instalatii performante, care sa faca automatizat selectarea si procesarea deseurilor, deci sa nu venim cu tehnologie de acum 30-40 de ani, folosita in Uniunea Europeana. Asa si-a dorit si Sighet si Moisei si Farcasa. In aceasta directie am discutat si cu firma de consultanta si cu firma de proiectare”, a precizat Marinescu.
Si primarul din Farcasa, Ioan Stegeran, recunoaste ca amplasarea pe raza comunei a centrului de management a deseurilor a fost una conditionata. „Nu am acceptat ca sa fie statia de sortare manuala, am insistat pe o statie automata. M-am interesat si afara si aici in tara… Acolo unde au fost statii de sortare manuala, au ajuns gropi de gunoi, nu depozite ecologice. Noi nu vrem sa face probleme la proiect, noi suntem pentru proiect, dar vrem sa iasa un proiect de secolul 21, sa nu creem probleme si disconfort oamenilor”, a mentionat primarul Stegeran.
Finantarea proiectului va fi repusa in discutie la Ministerul Mediului doar dupa ce Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj isi va finaliza propria analiza, insa prima intalnire in acest sens, care ar fi trebuit sa aiba loc in 1 noiembrie, in Baia Mare, a fost amanata pentru saptamana viitoare. Insa intarzierea demararii proiectului, care poate duce la retragerea finantarii, dupa cum a avertizat ministrul Afacerilor Externe, Ludovic Orban, nu este singura problema a sistemului de management integrat al deseurilor din Maramures.
Drumurile, din bugetul judetului
Consiliul Judetean s-a angajat sa faca aproape 6 kilometri de drumuri in Sarbi, Moisei si Targu Lapus, pentru ca masinile cu gunoi sa nu treaca prin localitati, insa deocamdata nu a fost depistata sursa de unde vor proveni banii necesari, bugetul judetului fiind unul de austeritate.
„La noi drumul o sa vina de la pasunea din Buzesti si inainte de intrarea in sat o sa urce spre padure, deci ocoleste satul. Si n-o sa fie deranj sau disconfort nici cu masinile care vor duce la depozitul ecologic. E un drum de 5,2 kilometri si o sa il faca Consiliul Judetean, s-au facut deja masuratorile topografice”, a mentionat primarul comunei Farcasa, Ioan Stegeran, alta conditie pusa administratiei judetene pentru a accepta depozitul de deseuri in satul Sarbi.
Primarul Mitru Lese a precizat ca in Targu Lapus distanta de la drumul judetean la locul in care va fi amplasat punctul de transfer al deseurilor este mica. „Sunt vreo 300 de metri de la drumul principal si va fi facut de Consiliul Judetean”, a declarat primarul Lese.
Si primarul din Moisei sustine ca drumul pana la viitoarea statie de transfer a deseurilor care se va construi pe raza comunei este unul scurt. „Cam 200-300 de metri e distanta de la drum”, a spus primarul Toader Stetcu.
„Drumul de acces ocoleste Buzesti si Sarbi, deci nu intram cu deseurile prin localitati. Va fi un drum nou, de 5,2 kilometri. Acest drum nu este eligibil prin proiect, nici cel de la Moisei pana la statie, ci va fi facut de catre Consiliul Judetean sau cu fonduri guvernamentale, daca-l vom putea alinia pe vreun program”, a precizat vicepresedintele CJ Maramures.
Autoritatile judetene nu au luat in calcul varianta in care nu se va aproba finantarea de 71 de milioane de euro, punandu-si sperantele in lobby-ul pe care presedintele CJ Maramures, Mircea Man, il va face „la colegii de partid din Guvern”.
„Sper sa nu ajugem in situatia in care noi trebuie sa facem proiecte sablon. Adica cei care le verifica, nu stiu sa le verifice daca nu sunt in intermediul unui sablon. Daca nu reusim sa incepem la mijlocul anului 2012, s-ar putea sa pierdem aceasta investitie”, a conchis Marinescu.
Sursa: Catalin Vischi