Se întoarce după zece ani acolo unde a celebrat prima Liturghie in Coena Domini a pontificatului său, Papa Francisc, care, la 6 aprilie 2023, va prezida liturghia din Joia Sfântă în închisoarea pentru minori de la Casal del Marmo, la Roma. A confirmat aceasta sâmbătă, 1 aprilie 2023, la puţine ore după externarea papei din Policlinica Gemelli, directorul Sălii de Presă vaticane, Matteo Bruni. Liturghia va fi în formă restrânsă, închisă pentru public. Este prevăzută o transmisiune directă streaming.
Abia externat, după bronşita pe bază infecţioasă, papa reia, aşadar, agenda sa din Săptămâna Sfântă şi, prin purtătorul de cuvânt, informează că va prezida riturile pascale: modalităţile liturgiilor din Săptămâna Sfântă „rămân neschimbate”, a confirmat Bruni, explicând că papa va prezida cu un cardinal la altar şi în ziua de Paşte. De altfel, o modalitate deja în vigoare de mult timp. Mâine, Liturghia din Duminica Floriilor, cu cardinalul Leonardo Sandri, vice-decan al Colegiului Cardinalilor, drept celebrant. De joi, se va intra în miezul celebrărilor pascale, cu Liturghia Crismei în bazilica vaticană şi apoi Liturghia Cinei Domnului, cu ritul antic şi mereu emoţionant al spălării picioarelor. De astăzi, se cunoaşte locul; acelaşi, cum s-a spus, ales de papa argentinian la 28 martie 2013, la cincisprezece zile după alegerea sa.
În institutul de la porţile Romei, papa a spălat în acea zi picioarele la zece tineri şi două tinere de naţionalităţi şi confesiuni diferite: „A spăla picioarele înseamnă că trebuie să ne ajutăm unul cu altul”, le-a spus lor, explicând gestul. „Este datoria mea ca preot şi ca episcop să fiu în slujirea voastră”, a adăugat el. „Dar este o datorie care vine din inimă: o iubesc. Iubesc s-o fac, pentru că Domnul aşa m-a învăţat.” Apoi a exprimat invitaţia pe care în anii următori a adresat-o mereu noilor generaţii: „Nu lăsaţi să vi se fure speranţa”.
A impresionat atunci alegerea nou-alesului papă să anuleze celebrarea solemnă a Liturghiei Ultimei Cine în catedrala din Roma, Bazilica „Sfântul Ioan din Lateran”, pentru a merge în schimb într-un loc simbolic, răscruce de istorii de suferinţă, durere dar şi de renaştere. O „tradiţie” pe care Jorge Mario Bergoglio a menţinut-o mereu ca arhiepiscop de Buenos Aires, trăind momentele fundamentale ale naşterii creştinismului în mijlocul „periferiilor existenţiale” şi pe care a voit s-o restabilească după aceea la Roma. În toţi anii care au urmat, papa a celebrat de fapt Joia Sfântă în penitenciare, centre de refugiaţi, structuri de primire şi îngrijire a bolnavilor sau a tinerilor aflaţi în condiţii de suferinţă.