Începutul săptămânii a fost unul extrem de solicitant pentru pompierii militari maramureșeni. În mai puțin de 24 de ore, de luni, 6 aprilie, până în această dimineață, pompierii au acționat la localizarea și lichidarea unui număr de 27 de incendii.
Dintre acestea, patru au fost la gospodăriile populației. Din păcate, unul dintre acestea s-a soldat cu o victimă.
Trei echipaje de stingere și unul de prim ajutor EPA SMURD, din cadrul Secției de Pompieri Vișeu de Sus, au acționat la localizarea și lichidarea unui incendiu, anunțat azi noapte, în jurul orei 01.00, la o gospodărie din Moisei.
La sosirea forțelor de intervenție, incendiul era generalizat. Pompierii militari au găsit în interior un bărbat de 37 de ani, decedat.
Celelalte 23 de intervenții s-au desfășurat la incendii de vegetație uscată și fond forestier, care au afectat circa 80 de hectare de teren.
Pompierii atrag atenția, încă o dată, tuturor maramureșenilor, să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor date mai jos:
să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
cetăţenii să se intereseze în prealabil la primării, în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat, în prealabil, serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă.
să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.
De asemenea, cetăţenii trebuie să ştie că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.