Prefectul Vasile Moldovan și subprefectul Alexandru Cosma s-au întâlnit marţi, 20 martie, cu o delegație din regiunea Ivano-Frankivsk, alcătuită din prim-vicepreședintele regiunii, Vasyl Hladiy, vicepreședintele Serhei Basarab, președintele Administrației Raionale de Stat, Verhovina, Oleh Liuteiy și directorul Parcului Natural Verhovina, Mexailo Neceai și președintele fundației Uniunea Huțulilor din România, Vasile Popovici cu care au discutat despre oportunitățile de colaborare transfrontalieră cu autorități ale administrației publice.
”Legislația în domeniul colaborării transfrontaliere a fost modificată recent și permite autorităților publice locale să identifice parteneri din Ucraina și Republica Moldova pentru acorduri de înfrățire și colaborare, respectiv implementarea de proiecte comune. Dezvoltarea relațiilor de prietenie, dar și colaborarea și cooperarea în domeniul economic, cultural, educativ, tineret și sport, sănătate și de pregătire profesională pot reprezenta obiective care să ajute dezvoltarea comunităților locale. Avem de realizat proiecte la infrastructura rutieră care să asigure un acces mai facil între regiunile noastre ”, a spus prefectul Vasile Moldovan.
Regiunea Ivano-Frankivsk are alocate cele mai multe fonduri la buget pentru cofinanțarea de proiecte (de patru ori mai mari decât regiunea Cernăuți și de trei ori mai mari decât regiunea Transcarpatia), dar și o direcție specializată în elaborarea și implementarea de proiecte, a precizat prim-vicepreședintele regiunii, Vasyl Hladiy. De asemenea, sunt deja exemple de bună practică și implementate proiecte între raionul Verhovina și localitatea Repedea în domeniul situaților de urgență, dar și al unor obiective culturale.
Autoritățile maramureșene și ucrainene au convenit să identifice noi puncte de trecere ale frontierei de stat, dar și nevoile comunităților locale pentru a putea propune parteneriate între autoritățile administrației publice locale din Maramureș și Ivano-Frankivsk.
Partea ucraineană este interesată de colaborare pentru un proiect comun care să sprijine reabilitarea clădirilor și modernizarea serviciilor medicale la spitalul militar din Ivano-Frankivsk. Un alt domeniu important de colaborare este turismul, având în vedere că zona etnografică Verhovina este recunoscută pentru tradițiile și obiceiurile huțule. Bazinul hidrografic al râului Ciremuș, afluent al Prutului reprezintă un punct de atracție turistică. Autoritățile ucrainene s-au întâlnit cu consulul general Eleonora Moldovan și au discutat despre înființarea de centre de informare turistică ca semn al bunei vecinătăți între cele două țări. Pentru asigurarea unei dezvoltări durabile este nevoie de implementarea unor proiecte sociale, proiecte ecologice, a afirmat președintele Oleh Liuteiy.
Colaborarea în domeniul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere, respectiv a unor obiective balneoclimaterice au fost alte domenii abordate în cadrul întâlnirii.
Partea ucraineană a propus organizarea unei întâlniri cu specialiști din cadrul instituțiilor publice, respectiv fundații/organizații guvernamentale care au posibilitatea de a elabora și implementa proiecte comune, în scopul de a identifica și a demara procedurile prevăzute de legislație.
Prefectul Vasile Moldovan a adăugat că vor fi inițiate demersurile necesare în teritoriu și vor fi înștiințați primarii unităților administrativ-teritoriale despre posibilitatea de colaborare și înfrățire cu localități din regiunea Ivano-Frankivsk. Autoritățile din Ucraina vor fi invitate să participe la manifestarea culturală Ziua Bunei Vecinătăți, care se va desfășura la începutul lunii mai și unde vor putea fi stabilite concret modalitățile de cooperarea transfrontalieră și localitățile care doresc să se înfrățească.