Dacă în capitală este un lucru normal ca școlile să funcționeze pe trei schimburi, pentru județul nostru acest lucru este o raritate. Iată însă că, anul acesta școlar și Maramureșul va avea o unitate de învățământ unde elevii vor învăța pe acest sistem de trei schimburi, cu pauze și ore reduse, la Finteușu Mic. Situația este una excepțională, explică conducerea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, deoarece școala se află în renovare, iar copiii au fost relocați în clase amenajate în containere sau în căminul cultural.
”Suntem în etapa de pregătire pentru începerea anului școlar. Deja am avut o întâlnire cu colegii directori în care i-am rugat să fie atenți la acest lucru. Avem un număr de 58 de școli care se află în reabilitare parțială sau totală, dar nu există probleme care să împiedice funcționarea școlii începând cu 9 septembrie.
La Finteușu Mic este cea mai complicată situație, vom avea trei schimburi până în decembrie, până va fi gata procesul de reabilitare al școlii. Se poate, în capitală este o normalitate acest lucru.
Acolo avem un proiect foarte frumos, cu o școală mare, nouă, care și-a dublat capacitatea și va avea inclusiv o sală de sport. Acum copiii sunt relocați în diferite spații pe care primăria le-a pus la dispoziție. Avem niște containere, o sală de ceremonii care a fost recompartimentată și învățăm pe trei schimburi acolo, dar va fi pe o perioadă scurtă de timp, sperăm noi până în decembrie, când va fi gata școala”, a declarat Mihai Pop, inspector școlar general al ISJ Maramureș.
Mai trebuie precizat că noua lege a Educației, care va intra în vigoare din anul școlar 2025-2026, interzice școala în trei schimburi. Soluția este una de avarie și este folosită în special de școlile suprapopulate.
Ana-Maria Hojda