La data de 29 iulie 2022, se împlinesc 110 ani de la nașterea monahului Nicolae Steinhardt (DelaRohia), unul dintre cei mai vrednici şi vizibili mărturisitori creştini ai neamului românesc, pe care însuşi Emil Cioran îl considera „cel mai profund dintre toţi”.
Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia a fost casa, locul și așezământul care a dăruit tot ceea ce a avut ea mai frumos părintelui Nicolae și așa se face că, în anul 1989, când a Dumnezeu a hotărât să își încheie viața pământească, a fost îngropat în cimitirul mănăstirii, acolo unde, printre alții, se odihnește părintele arhimandrit Serafim Man.
În cele ce urmează vom expune câteva dintre mărturiile și evocările consemnate de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin despre N. Steinhardt, în diferite împrejurări ale vieții.
1) „Părintele N. DelaRohia l-a iubit pe Hristos înainte de a deveni creștin, și a dorit mereu să intre în slujba Lui, după cum mărturisea: nu pot să-I mulțumesc Mântuitorului Iisus Hristos că m-am primit și mi-a dăruit bucuria de a fi creștin odată cu credința ortodoxă, darul Învierii și al vieții veșnice”.
2) „A rezistat cu multă bărbăție și curaj la hărțuiala și umilințele la care a fost supus de securitate”.
3) „Părintele Nicolae avea o tinerețe molipsitoare, izvorâtă de fapt din Evanghelia lui Hristos, care ne dăruiește tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte”.
4) „Îl impresiona preocuparea tinerilor pentru credința creștină, dar mai ales pentru cultură și literatura de bună calitate, îi socotea prieteni și le dăruia foarte mult din timpul lui de la Rohia”.
5) „ A acceptat să se răstignească primind botezul creștin și apoi depunând votul monahal, fiind un răstignit pentru că a fost chinuit și urmărit toată viața”.
6) „Noi, cei care l-am cunoscut și i-am fost apropiați, ne-am maturizat în tot timpul viețuirii lui aici, la Mănăstirea Rohia, am învățat multe de la el și el, de la noi”.
7) „Fidelitatea în prietenie, suferința pentru Hristos, credința și mărturisirea până la martiriu, sunt virtuțile care se regăsesc în personalitatea părintelui Nicolae Steinhardt, virtuți care îl recomandă drept un model pentru tinerii de astăzi”.
Azi, 29 iulie 2022, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu începere de la ora 11:00, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Fundația „N. Steinhardt” și Editura Polirom vor lansa „Integrala N. Steinhardt”. Evenimentul are loc în cadrul Simpozionului „Actualitatea unui model cultural și spiritual: N. Steinhardt”.