La 5 februarie 2019 se împlinesc 66 de ani de la moartea în închisoarea de la Sighet a marelui om politic Iuliu Maniu şi 56 de ani de la moartea în închisoarea de la Râmnicu Sărat a celuilalt mare om politic al PNŢ, Ion Mihalache.
Iuliu Maniu s-a născut la 8 ianuarie 1873 la Bădăcin (Sălaj), din părinţii Ioan şi Clara Maniu, de religie greco-catolică. A absolvit colegiul calvinist la Zalău în 1890, a studiat dreptul la Universitatea Franz Josef, apoi la Universitatea din Budapesta şi de la Viena, obţinând doctoratul în 1896.
Iuliu Maniu s-a alăturat Partidului Naţional Român (PNR) din Transilvania şi Banat (partid format în 1881 ca fuziune dintre Partidul Naţional al Românilor din Transilvania şi Partidul Naţional al Românilor din Banat şi Ungaria, ambele create în 1869). PNR avea ca scop să reprezinte pe români în regatul Austro-Ungariei, care stăpânea atunci peste Transilvania şi Banat. Maniu a devenit membru al conducerii colective a PNR în 1897 şi l-a reprezentat în Parlamentul de la Budapesta.
Locuia la Blaj, era avocatul Bisericii Greco-Catolice. A fost influenţat de activitatea lui Simion Bărnuţiu, rudă a sa.
Ion Mihalache s-a născut la3 martie 1882 la Topoloveni, dintr-o familie de ţărani, de religie ortodoxă. A fost învăţător toată viaţa. A fondat în 1918, în vechiul Regat, Partidul Ţărănesc (PŢ), cu scopul de a reprezenta intersele ţăranilor (care alcătuiau majoritatea populaţiei). După alegerile din noiembrie 1919, PŢ a format coaliţia de guvernare cu PNR.
La 1 decembrie 1918, vechiul Regat (Ţara Românească şi Moldova, unite în 1859 – mica unire) s-a unit cu Transilvania şi Banatul, formând România mare (marea unire). Iuliu Maniu a contribuit la unire.
În 1926, cele doua partide, PNR şi PŢ, au fuzionat şi au format Partidul Naţional Ţărănesc (PNŢ), cu Iuliu Maniu preşedinte şi Ion Mihalache vicepreşedinte. PNŢ avea ca scop lupta politică cu adversarul politic, Partidul Naţional Liberal (PNL) (partid înfiinţat în 1875 şi condus de Brătieni).
În decursul anilor, PNŢ şi PNL vor conduce alternativ în România, pe perioade foarte scurte. Activitatea lui Maniu şi Mihalache este consemnată de istorie.
După august 1944, ţara este invadată de Uniunea Sovietică, aliat acum în război. Războiul se termină în 1945.
La alegerile din noiembrie 1946, PNT a câştigat cu majoritate covârşitoare de voturi, dar rezultatul votului a fost trucat de comunişti. PNŢ a fost dizolvat în iulie 1947, PNL a fost dizolvat în 1948.
Regimul comunist, instalat în România de tancurile sovietice prin abolirea forţată a monarhiei la 30 dec. 1947 şi proclamarea Republicii Populare România, a aruncat în închisori, după simulacre de procese, toată crema societăţii româneşti.
Iuliu Maniu şi Ion Mihalache au fost întemniţaţi pe viaţă.
Iuliu Maniu a murit, jumătate paralizat, în închisoarea de la Sighet, la 5 februarie 1953, şi a fost aruncat într-o groapă comună.
Ion Mihalache a trecut şi el prin închisoarea de la Sighet, murind în închisoarea de la Râmnicu Sărat, 10 ani mai târziu, la 5 februarie 1963.
În 1990, PNŢ şi PNL au fost reînfiinţate, PNŢ sub denumirea de PNŢCD. Nu au mai revenit la gloria de altădată, nu încă.