Dr. Raoul Bostvironnois, un om remarcabil și un profesionist dedicat, care a marcat activitatea ASSOC de la înființarea asociației, s-a stins din viață în 21 septembrie 2020, lăsând în urmă multă tristețe, dar și nenumărate fapte bune.
Medic gastroenterolog de renume, a profesat în Lille, Franţa, de unde a iniţiat o serie de acţiuni umanitare în Africa, Republica Guineea şi Republica Mali, apoi s-a dedicat prin proiecte de asistență medicală copiilor din Maramureș.
A fost promotorul primelor două case de tip familial din Maramureş, în anul 1999 şi 2001. A susţinut financiar cele două case de tip familial cu câte 8 copii, precum și terapiile necesare creșterii și recuperării medicale a acestora. Cu sprijinul său, au putut fi finanțate ședințe de logopedie, consiliere psihologică, kinetoterapie, s-au organizat activităţi dedicate copiilor, în așa fel încât aceștia să simtă că aparțin unei familii iubitoare.
A susţinut apoi copiii din fostul centru de plasament de pe strada Dragoş Vodă din Baia Mare, asigurând activităţi medicale, suport financiar şi profesional. În acest fel, s-au putut acorda la timp tratamente medicale și vaccinări, n-au lipsit cele necesare unei vieți normale pentru copiii în dezvoltare și, mai ales, a atras lângă el alți colegi de breaslă și voluntari francezi care s-au dedicat cauzei promovate de el.
Dr. Raoul Bostvironnois a fost parte din viaţa fiecărui copil ajutat, a fost părintele pe care aceștia nu l-au avut aproape în cele mai importante momente.
Începând cu anul 2000, a pus bazele unui program, care continuă şi azi în cadrul Asociației ASSOC: un serviciu social care oferă consiliere socială şi psihologică copilului vulnerabil şi familiei acestuia. Este cel mai longeviv program pe care ASSOC îl derulează, iar denumirea „Viaţa”, sugerată chiar de Dr. Raoul Bostvironnois, va rămâne legată de acesta.
Pe tot parcursul activității Centrului “Viața”, Dr. Raoul Bostvironnois a colaborat activ cu specialiștii asociației, i-a consiliat și îndrumat pentru ca serviciile să crească în calitate, iar astfel s-a dezvoltat ca instrument de lucru şedinţa de management de caz. Serviciul social este derulat în continuare prin sprijinul acordat de Asociaţia “Sănătatea” din Armentieres, Franța.
În susţinerea programelor pentru copiii vulnerabili aflați în responsabilitatea ASSOC, începând din 2004, ca reprezentant al Asociaţiei “Sănătatea”, Dr. Raoul Bostvironnois a asigurat timp de 4 ani finanţarea pachetelor lunare cu alimente, rechizite și îmbrăcăminte. În acest răstimp, 30 de familii sărace din Baia Mare şi împrejurimi au beneficiat de suport și, implicit, au crescut şansele copiilor acestora de a frecventa şcoala.
În 2005, Dr. Raoul Bostvironnois a sprijinit deschiderea şi dotarea primului centru pentru terapia copilului cu autism din Baia Mare, deschis în sediul asociației noastre. Ca medic s-a implicat activ în găsirea unor intervenții de specialitate, iar astăzi mulți dintre cei care au trecut pragul centrului sunt recunoscători pentru ajutorul primit.
Noi, cei de la ASSOC, am învăţat mult de la domnia sa. Îi datorăm multe cunoştinţe și vom rămâne mereu legați sufletește de cel care a fost președinte de onoare al asociației noastre. Îl vom păstra în memorie ca pe un om blând și un specialist preocupat de problemele medicale și sociale ale copiilor vulnerabili, care s-a implicat material și sufletește pentru binele lor. Îți mulţumim, Dr. Raoul Bostvironnois!