Vezi VIDEO
Eroii din decembrie 1989 au fost comemorati la troita din Piata Revolutiei din Baia Mare. In acordurile fanfarei, militarii au dat onorul, autoritatile au rostit discursuri si s-au depus coroane de flori. Mesajele transmise de autoritati au cuprins, pe langa recunostinta fata de eroii neamului, indemnul de a fi mai buni, de a ne concentra pe viitorul tarii, astfel incat sacrificiul facut sa nu fie degeaba.
Autoritati locale si judetene, politicieni, preoti si revolutionari s-au adunat pentru a cinsti memoria celor cazuti in decembrie 1989 pentru ca noi, toti, sa traim intr-o tara libera. Evenimentele au debutat cu onorul militar si intonarea imnului de stat al Romaniei.
Prefectul judetului, Anton Rohian, a amintit tuturor ca Maramuresul isi are eroii sai, chiar daca varsarile de sange au fost evitate in aceasta zona:
„Atunci, pe 22 decembrie 1989, in cateva zile, a fost inlaturata o dictatura, s-a rasturnat un regim s-a schimbat ireversibil o directie. Azi ne amintim cu adanc respect de cei care au avut curajul in acele zile fierbinti sa cante <<Desteapta-te romane>>, in Bucuresti, in Timisoara si in toata tara. Dan Mititi, Pavel Pricop, Victor Motica, Daniel Horia, Tiberiu Florian sunt maramuresenii care si-au dat viata in Revolutia din 1989. Astazi, aici, avem obligatia morala sa-i comemoram si niciodata sa nu uitam importanta sacrificiului lor”, a declarat prefectul judetului.
In luarile de cuvant, autoritatile au incercat sa faca punti de legatura intre jertfa eroilor, perioada de tranzitie ce a urmat si viitorul tarii in care traim.
„Data de 22 decembrie are, pentru fiecare dintre noi, o semnificatie aparte. Astazi, 22 decembrie 2014, pentru unii parinti se implinesc 25 de ani de cand isi plang neincetat copiii, eroi ai Revolutiei din 1989. In acelasi timp, copii ai caror parinti au trecut langa nume titulatura de erou se gandesc cum ar fi fost daca in loc de comemorarea celor care le-au dat viata si s-au jertfit sa le fie lor mai bine s-ar fi putut pregati impreuna de sfintele sarbatori.
Romania are suficienti eroi pe care ii plangem an de an, cu la fel de mare durere, dar si respect pentru jertfa lor. Tara noastra si poporul roman nu mai au nevoie de noi eroi pe care sa ii planga. Romania are nevoie de altfel de eroi. Conducatori onesti, corecti, responsabili care sa duca aceasta tara pe calea redresarii si a dezvoltarii. Eroi care sa ii readuca acasa pe copiii, fratii sau parintii nostri plecati in cautarea unui trai mai bun in strainatate,” a fost mesajul primarului municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, rostit de viceprimarul Gabriela Hofer.
„Momentele cele mai inaltatoare din istoria unui neam sunt acelea in care poporul se ridica pentru inlaturarea unui regim pe care nu il mai suporta. A trecut un sfert de veac de cand romanii din orasele martir si din majoritatea oraselor tarii au iesit in strada pentru un ideal: libertatea”, a amintit, in discursul sau, Zamfir Ciceu, presedintele Consiliul Judetean Maramures.
Din partea revolutionarilor baimareni a vorbit Adiel Florian, unul dintre cei ce au intrat primii in sediul fostei Securitati.
„Au trecut anii dar nu trebuie sa uitam tributul de sange dat in tipul Revolutiei de catre eroii nostri. Prea mare a fost acel tribut fata de celelalte tari europene. Ne intrebam oare de ce? Revolutionarii cred ca in Romania am avut cele mai draconice forme de represiune, supraveghere si urmarire a populatiei intre anii 1944 si 1989. Revolutionarii baimareni s-au organizat acum 25 de ani in vederea schimbarii sistemului pentru a instaura libertatea si democratia dar si pentru a apara populatia de eventualele masuri represive pregatite de fortele specializate din ordinul dat de Ceausescu in ziua de 21 decembrie 1989 ”, a mentionat Adiel Florian, presedintele Asociatiei „22 Decembrie”, Baia Mare.
Ceremonialul s-a incheiat cu depunere de flori din partea autoritatilor si cu parada militara.
Sursa: Sonia Rajnita