Astăzi se împlinesc 19 de ani de la moartea lui Ion Raţiu (6 iunie 1917- 17 ianuarie 2000), personalitate marcantă a vieţii politice româneşti de după 1989.
În fiecare an, în 17 ianuarie onorăm memoria lui Ion Raţiu care a revenit în România, după 50 de ani petrecuţi în exil, şi a luptat şi susținut democraţia românească.
Ion Raţiu, membru eminent al cunoscutei familii Raţiu a fost fiul avocatului Dr. Augustin Raţiu din Turda, care la rândul său era fiul protopopului greco-catolic al Turzii, preotul Nicolae Raţiu (decedat în 1933). Mama să, Eugenia Raţiu, a fost fiica lui Ion Codru-Drăguşanu.
Între 1940 şi 1990 a locuit în Regatul Unit, unde a înfiinţat (în 1979, împreună cu soţia să, Elisabeth) şi finanţat Fundaţia Raţiu. De asemenea, a fondat în 1984 Uniunea Mondială a Românilor Liberi.
După repatriere, în ianuarie 1990, a ajutat la refacerea PNŢ alături de Corneliu Coposu, devenind vicepreşedinte al PNŢCD. A candidat la funcţia de preşedinte al României la alegerile din 1990 unde a obţinut 4,29 % din voturi şi s-a plasat pe locul 3. A fost ales deputat de Cluj din partea PNŢCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992. În 1996 a fost ales deputat de Arad, tot din partea PNŢCD.
În 1991 a înfiinţat ziarul Cotidianul. Are 2 copii – Indrei şi Nicolae. Ion Raţiu a murit la Londra, iar conform dorinţei sale, trupul neînsufleţit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în oraşul natal.
„Nu știm ce ar spune/ scrie astăzi în prodigiosul său jurnal Ion Rațiu, însă fiindcă nu a încetat niciodată să creadă în România preferăm să ne amintim în această zi, când se împlinesc 19 ani de la decesul său, de ultima sa adnotare în jurnal. Referința la istoria care reintră în matcă ne dă încredere să vedem dincolo de bâlbâieli și să contribuim la primenire. “Cred că pot să spun cu toată tăria că mă consider un om fericit pentru că am avut norocul să trăiesc destul pentru a vedea istoria reintrând în matcă și că mi s-a acordat cea mai mare demnitate, aceea de a-mi sluji țara. Pe lângă asta, toate celelalte neplăceri, înfrângeri, dezamăgiri, le consider bâlbâieli ale unei lumi pe cale de primenire”, se arată pe pagina de facebook a Ratiu Center for Democracy.