Azi se împlinesc 16 ani de când Papa Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyla, s-a înălțat la Ceruri. S-a născut pe data de 18 mai 1920, la Wadowice, în Polonia și a decedat la 2 aprilie 2005, la Vatican. Pontificatul său a durat 26 de ani, fiind al treilea ca durată din întreaga istorie a Bisericii Catolice, după Sfântul Petru, al cărui pontificat se estimează că ar fi durat între 34 și 37 de ani și al lui Pius al IX-lea, al cărui pontificat a durat 31 de ani. Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă de altă origine decât cea italiană.
Karol Wojtyla a fost fiul unui ofițer în retragere, provenind dintr-o familie modestă. La vârsta de 9 ani a rămas orfan de mamă. A absolvit liceul Marcin Wadowita, urmând apoi cursurile Facultății de Litere și Filosofie din cadrul Universității Jagiellone din Cracovia. După ce Polonia a fost ocupată de naziști, în timpul Celui de Al Doilea Război Mondial, Universitatea a fost închisă, Karol Wojtyla fiind nevoit să-și câștige existența lucrând într-o fabrică. În 1941 a trecut prin momente grele, tatăl său decedând.
Și-a continuat studiile universitare teologice la Cracovia, iar în 1946 a fost hirotonit preot. Și-a început activitatea ca preot la Cracovia, dar în scurt timp a fost trimis la Roma, unde și-a continuat studiile la Universitatea Papală Angelicum, după care a obținut și titlul de doctor în teologie. S-a reîntors în Polonia, unde a slujit în mai multe parohii, obținând între timp și titlul de doctor în filosofie. În 1953 a preluat catedra de Teologie morală și etică socială din cadrul Facultății de Teologie din Cracovia, iar din 1954 a fost numit profesor de Etică la Universitatea Catolică din Lublin, unde a fondat și un Institut de Morală Creștină.
La 13 ianuarie 1964 a fost numit arhiepiscop de Cracovia de către Papa Paul al VI-lea, iar în vara anului 1967 a fost făcut cardinal. A fost ales papă la 16 octombrie 1978, imediat după decesul papei Ioan Paul I, fiind încoronat Suveran Pontif la 22 octombrie 1978, preluând numele de Ioan Paul al II-lea.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost o personalitate marcantă pe plan mondial, recunoscut pentru autenticitatea sa. A fost adeptul restaurației în interiorul religiei, luptând pentru uniune între religii și căutând a facilita comunicarea cu Islamul, dar și crearea unei legături cu credincioșii evrei. A considerat religia ca fiind promotoarea păcii în lume, luptând pentru valori ca libertate, conciliere, pace și dreptate. Nu e de mirare că promovând aceste principii, Papa Ioan Paul al II-lea a ajuns să fie îndrăgit de o lume întreagă, de la omul simplu, indiferent de religie, până la mari demnitari. Totuși, în 13 mai 1981, Papa Ioan Paul al II-lea a fost victima unui atentat, în Piața Sfântului Petru. Mehmet Ali Ağca a tras cu pistolul spre Sfântul Părinte, iar glonțul era să-l coste viața. Cu toate acestea, Papa Ioan Paul al II-lea a declarat public, în 1983, că l-a iertat pe agresor.
În prima parte a anului 2005, starea de sănătate a Sfântului Părinte s-a agravat, din cauza unei insuficiențe respiratorii, fiind spitalizat la Roma. A suferit și o septicemie și, cu toate eforturile depuse de medici, în 2 aprilie 2005 a decedat. Dispariția sa a generat reacții pozitive de amploare în întreaga lume, moarte sa generând cel mai mare pelerinaj din istorie, dovadă că a fost îndrăgit de o mulțime de oameni.