Un grup de 10 studenti romani, condus de Cristian Lazar (22 ani), a propus numirea unui asteroid in memoria profesorului lor Marin Bica, in cadrul campaniei internationale „Name an asteroid”, informeaza un comunicat transmis joi de Agentia Spatiala Romana (ROSA).
Propunerea studentilor a fost aleasa drept castigatoare alaturi de alte cinci, selectate din 1.500 de inscrieri. Competitia a fost demarata la sfarsitul anului 2013 de grupul de lucru „Obiecte din Proximitatea Terrei” (Near Earth Objects) din cadrul Consiliului Consultativ al Generatiei Spatiale (SGAC).
Castigatorii au fost anuntati oficial sambata, astfel incat la momentul actual asteroidul (4633) 1988AJ5 poarta deja numele „Marinbica”. Numele propus de participantii romani a fost selectat de SGAC dintre cele 1.500 de propuneri din intreaga lume, fiind trimis ulterior catre Uniunea Astronomica Internationala (International Astronomical Union — IAU), singura organizatie din lume care poate oferi nume oficiale corpurilor ceresti.
Asteroidul (4633) 1988AJ5 face parte din centura principala de asteroizi, aflata intre Marte si Jupiter. Aflat la o distanta de 2.914 UA fata de Pamant (1 unitate astronomica = distanta de la Pamant la Soare), asteroidul face o rotatie completa in jurul Soarelui in 5,67 ani, are o magnitudine de 12,8 si un diametru estimat la 9 km.
„Sunt foarte, foarte fericit si mandru de aceasta veste. Nu pot sa exprim in cuvinte cat sunt de fericit ca acest lucru s-a intamplat! Marin Dacian Bica a fost profesorul meu cu care am studiat astronomie si astrofizica extracurricular. A fost un om deosebit si a decedat tragic. Sunt foarte fericit ca am propus ideea ca un asteroid sa ii poarte numele, pentru ca a adus multe contributii atat astronomiei romanesti, cat si internationale”, a afirmat Cristian Lazar dupa ce a aflat ca propunerea sa a fost acceptata.
In calitate de profesor de fizica la Scoala Generala „Dacia” si membru fondator al Astroclubului „Meridian Zero” din Oradea, Marin Bica a adus nenumarate contributii in astronomie, atat pe plan national, cat si international. El a coordonat ani la rand Lotul National de Astronomie si Astrofizica, obtinand cu elevii sai medalii de aur si argint la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica.
In campania internationala sustinuta de Space Generation Advisory Council, cu scopul de a denumi un asteroid, si-au primit numele sase asteroizi.
„Aceasta campanie s-a bucurat de un real succes. Am avut propuneri din 85 de tari iar selectarea numelor a fost o adevarata provocare. Este extraordinar sa vad ca cineva din Romania a fost selectionat. As dori sa il felicit pe Cristian pentru ca a facut propunerea si pe toti cei implicati care au facut acest lucru posibil”, a declarat conducatorul proiectului, Alex Karl.
Consiliul Consultativ al Generatiei Spatiale — Space Generation Advisory Council este o organizatie nonguvernamentala internationala, cu sediul in Viena, Austria, care reuneste studenti si tineri interesati de stiintele spatiale si care le permite sa isi exprime cuvantul in problemele legate de spatiu. SGAC este reprezentata de maximum doua persoane de contact in fiecare tara.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres