În acest an, în data de 28 mai, se împlinesc 100 de ani de la nașterea vrednicului de pomenire Justinian Arhiepiscopul. Cuz acest prilej la Mănăstirea Rohia are loc Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Un alt eveniment comemorativ dedicat Centenarului nașterii Arhiepiscopului Justinian Chira va avea loc sâmbătă, 29 mai, când ierarhii și ostenitorii Centrului Eparhial, împreună cu preoți și credincioși vor participa la un pelerinaj în satul natal al Arhiepiscopului Justinian. Cu această ocazie va fi resfințită biserica monument istoric cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Plopiș, în care a fost botezat Înaltpreasfințitul Părinte Justinian, va fi oficiată Slujba Parastasului la mormântul părinților Înaltpreasfinției Sale, va fi inaugurată Casa Memorială „Justinian Arhiepiscopul”, va fi dezvelit bustul Înaltpreasfințitului Părinte Justinian și va fi vizitată școala care va primi numele „Arhiepiscopul Justinian Chira”.
Înaltpreasfinția Sa a fost fiul unei familii de gospodari harnici și credincioși din satul Plopiș, având ca părinți pe Ilie Chira (1871-1937) și Maria Chira, născută Puț (1884-1949).
S-a născut la 28 mai 1921 în Plopiş, în Duminica Mare, în vremea când preoții intrau la Liturghie.
În anul 1942 a fost tuns în monahism, sub numele Iustinian. Tot în 1942 a fost hirotonit ierodiacon, apoi, în 1943, ieromonah. A devenit stareț al acelei mănăstiri (1944 – 1973), unde a desfășurat o apreciabilă activitate gospodărească și pastorală. În 1948 a devenit protosinghel, iar în 1967 arhimandrit.
A studiat la Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj și apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obținut licența.
La 11 iunie 1973 Sf. Sinod l-a ales episcop-vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titlul Maramureșanul, iar hirotonirea episcopală a avut loc în data de 9 septembrie 1973.
În contextul refacerii ierarhiei române unite în Maramureș prin consacrarea episcopului Lucian Mureșan la Baia Mare în 27 mai 1990, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis la 9 iunie 1990 numirea lui Iustinian Chira ca locțiitor al arhiepiscopului Teofil Herineanu al Clujului, stabilindu-i reședința la Baia Mare.
În data de 27 septembrie 1990 Sfântul Sinod a reînființat Episcopia Maramureșului și Sătmarului și l-a numit episcop eparhiot pe Iustinian Chira. Alegerea a fost recunoscută de președintele Ion Iliescu prin decretul nr. 53 din data de 7 noiembrie 1990, publicat în Monitorul Oficial al României din 9 noiembrie 1990.[4]
Instalarea sa în funcție a avut loc în data de 11 noiembrie 1990 în Vechea Catedrală Greco-Catolică din Baia Mare.
În noua slujire, a înființat un seminar teologic în Baia Mare. A inițiat foaia eparhială Graiul Bisericii Noastre.
Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a decis să i se acorde titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la data de 13 decembrie 2009.
ÎPS Iustinian Chira a încetat din viață la vârsta de 95 de ani. Mormântul Înaltpreasfințitului se află la Mănăstirea Rohia, mănăstire pe care a păstorit-o timp de aproape 30 de ani.