Vezi VIDEO
Jurnalistul Catalin Vischi, realizatorul emisiunii „Dezbaterea zilei”, principalul talk show al Televiziunii EMaramures, a fost nominalizat pentru premiul pentru jurnalism la Gala Nationala a Excelentei in Asistenta Sociala, eveniment organizat de Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania.
Argumentul nominalizarii jurnalistului maramuresean la categoria „Personalitati care sustin asistenta sociala” este campania „In numele lui Alexandru” (detalii in articol), desfasurata in anul 2014, in urma careia conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Maramures a fost inlocuita.
Conform regulamentului Galei Nationale de Excelenta, cei nominalizati sunt supusi votului public in vederea stabilirii celor cinci finalisti pe fiecare sectiune, din care membrii juriului vor stabili castigatorii. Fiecare cetatean poate vota on-line pana duminica, 22 februarie, ora 24.00. Votul poate fi exprimat o singura data de pe un echipament IT (PC, telefon, tableta etc.). Votul pentru Catalin Vischi poate fi acordat AICI.
Moartea lui Alexandru, banner-ul din cearceaf si convingerea ca niciun copil nu mai trebuie sa moara pentru a le fi bine celorlalti
* Despre demersul unui jurnalist, transformat in campania Maramuresului de a schimba in bine viata copiilor aflati sub masuri de protectie a statului
„Eu am protestat ca om si abia apoi ca ziarist. Nici astazi nu stiu care argumente au fost cele decisive, dar si acum am convingerea ca reusita apartine tuturor celor care au crezut ca prin acest demers copilul Alexandru Nicolae Coman nu a murit in zadar”. – Catalin Vischi.
Tragedia de la care a pornit totul
In primavara anului 2009, un copil in varsta de 9 ani, Alexandru Nicolae Coman, din comuna Lapus, a murit, ars de viu, in locuinta sa.
Anterior tragediei, oficiali din institutiile statului din comuna (seful Postului de Politie, primarul, viceprimarul, consilieri locali), dar si simplii oameni (vecini sau localnici care cunosteau situatia copilului si a familiei acesteia) au solicitat de numeroase ori instituirea unei masuri de protectie a copilului, avertizand chiar asupra riscului de a se intampla o nenorocire. Din postura de sef al institutiei abilitate, directorul general DGASPC Maramures a dispus anchetarea cazului.
In anul 2009 s-au intocmit 3 rapoarte de specialitate, ultimul avand anexate si acordul parintilor minorului, toate avand aceeasi concluzie: instituirea de urgenta a masurii de luare a minorului din acel mediu si plasarea acestuia intr-un centru al institutiei. Directorul general al DGASPC Maramures a refuzat semnarea rapoartelor, ultimul fiind inaintat cu doar cateva zile inaintea tragediei.
Nimeni nu a fost tras la raspundere, chiar daca existau numeroase documente oficiale si dovezi prin care chiar institutia desemnata cu anchetarea mortii copilului, Inspectia Sociala Maramures, il nominaliza ca vinovat pentru neinstituirea masurii de protectie impusa de lege pe directorul general al DGASPC Maramures (extras din raportul Inspectiei Sociale: „Directorul general nu si-a asumat responsabilitatea luarii unei masuri de urgentata, desi specialistii au recomandat la nesfarsit aceasta masura”.).
Institutia care avea in subordine DGASPC Maramures, Consiliul Judetean, a refuzat sa puna in practica masurile propuse de Inspectia Sociala (printre care cercetarea disciplinara a directorului general al DGASPC Maramures si aplicarea sanctiunilor legale).
Momentul declansarii campaniei
La cinci ani de la tragedie, sfarsitul lunii ianuarie 2014, pe fondul numeroaselor nereguli si abuzuri care reieseau din documente oficiale si declaratii ale unor angajati DGASPC Maramures, jurnalistul Catalin Vischi l-a invitat pe directorul general DGASPC la o emisiune. In cadrul acelei emisiuni a fost abordat si cazul mortii copilului.
Jurnalistul l-a intrebat pe directorul general al DGASPC Maramures „de ce a refuzat, impotriva prevederilor legii, semnarea ultimului raport”. Raspunsul directorului general DGASPC Maramures a fost: „Drept sa va spun, nu am avut incredere ca lucrurile stau chiar asa”.
Jurnalistul i-a cerut acestuia sa-si dea demisia: „Totusi, lucrurile stateau chiar asa, domnule director. Asa cum v-au fost prezentate de catre specialistii din subordine. Iar dumneavoastra ati comis – pe langa o ilegalitate, prin nesemnarea raportului – cea mai grava greseala pe care o poate comite seful unei institutii care se ocupa si de protectia copiilor. O greseala, un abuz in functie, care a dus la moartea violenta a unui copil”.
Directorul general al DGASPC Maramures a spus ca nu se simte vinovat cu nimic. La finalul emisiunii, jurnalistul l-a intrebat pe directorul general al DGASPC Maramures: „Domnule director, aveti vreo remuscare? Dormiti bine noaptea?”. „Da, dorm bine”, a fost raspunsul directorului. Acela a fost momentul in care s-a decis demararea unei campanii care sa reduca la minim riscul repetarii cazului Alexandru Nicolae Coman.
Campania si deznodamantul
Campania a inceput cu un cearceaf pe care scria: „Un copil de 9 ani a murit ars de viu pentru ca Boitor nu a semnat un act. Demiteti-l!”. Respectivul cearceaf era desfasurat la un balcon situat in sala de sedinte a Consiliului Judetean, de fiecare data la intrunirea acestui for.
Apoi au urmat un ciclu de emisiuni in care erau prezentate documente care coroborate cu informatii ale unor specialisti duceau la concluzia ca minorii din sistem traiau prost pentru ca decidentii asupra modului de cheltuire a bugetelor „furau institutional” si pentru ca erau ignoranti. „Acest sistem defect, cu accente de natura penala, exista pentru ca este protejat politic, factorii decidenti asupra celor pe care acum ii aratam cu degetul si le cerem demisia fiind implicati direct in lucrari supraevaluate platite din bugetul DGASPC Maramures”, a spus Catalin Vischi intr-una dintre emisiuni.
In timpul respectivelor emisiuni, jurnalistul a facut publice documente care atestau interesele si implicarea financiara directa a unora dintre membrii comisiei din cadrul Consiliului Judetean care suprevizau activitatea DGASPC si i-a interpelat pe cei din executivul Consiliului Judetean, pe liderii de grupuri politice din cadrul acestui organism, determinandu-i sa admita verdicitatea probelor prezentate, sa sustina si sa aplice masura schimbarii intregii conduceri a DGASPC Maramures.
In 27 februarie 2014, pentru sanctionarea celor vinovati de moartea copilului Nicolae Alexandru Coman, jurnalistul Catalin Vischi a depus la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures o plangere penala pe numele directorului general al DGASPCMaramures, pentru abuz in serviciu impotriva intereselor persoanei in forma agravanta.
In timpul campaniei, majoritatea institutiilor mass media din Maramures s-au alaturat demersului – „Nu am urmarit asta (n.n., cooptarea institutiilor mass media in campanie), dar s-a intamplat natural, cred, pentru ca jurnalistii au inteles ca Astia-s rai, pentru ca fac rau copiilor. Unul a murit, ce mai trebuie sa urmeze? Si noi ce facem? Stam asa, letargici? Gata, ajunge!. Aceasta interconectare a celor mai importante institutii media a fost un deziderat dificil de indeplinit, macar pentru ca traim intr-o lume concurentiala in care fiecare are simpatiile si antipatiile sale si e dificil sa accepti faptul ca te aliezi cu concurenta”.
De asemenea, Catalin Vischi le-a cerut oamenilor sa trimita mesaje de tip sms la numarul de telefon al emisiunii si sa isi expuna optiunea in privinta directorului general al DGASPC Maramures. A contabilizat mii de mesaje (s-a contabilizat un singur sms/pe numar de telefon – „Unii oameni, indignati, trimiteau sute de mesaje pe emisiune, dar am considerat ca rezultatul trebuie sa fie dominat de echilibru, nu de rectii emotionale.”) si le-a prezentat consilierilor judeteni, rezultatul fiind decisiv pentru momentul in care alesii au decis sa ia masuri radicale in privinta conducerii institutiei din subordine – „A fost un fel de: Daca pe noi, jurnalistii, ne ignorati, ce faceti cu oamenii astia? Si nu au putut ignora opinia publica. Pur si simplu nu au putut! Atunci i-au lasat din brate pe cei din conducerea DGASPC”.
In 17 iunie 2014, a fost numita o noua conducere la DGASPC Maramures.
Urmarea campaniei
Dupa schimbarea conducerii DGASPC Maramures, jurnalistul Catalin Vischi a invitat noua conducere intr-o emisiune de televiziune si a interpelat-o asupra obiectivelor acesteia si a strategiei prin care viata celor peste 1.000 de copii si a asistatilor din sistemul de protectie sa se imbunatateasca considerabil.
Noua conducere a renegociat cele mai multe dintre contractele supraevaluate incheiate de vechea conducere, reducand (in unele cazuri semnificativ) valorile respectivelor contracte. De asemenea, s-au demarat lucrari de renovare-reabilitare a unor asezaminte din patrimoniul DGASPC Maramures.
„Am vorbit cu copiii, cu unii asistati… spun ca le e mai bine. Mananca uman, au medicatie, caldura, produse de igiena si, spun ei, parca si optica personalului s-a schimbat. Pentru a aduce binele in viata unor copii, a unor oameni cu care soarta nu a fost darnica, nimic nu poate fi considerat un efort. Alexandru Nicolae Coman nu a murit degeaba…”, concluzioneaza Catalin Vischi.
Sursa: Emm