Veste mult așteptată de iubitorii naturii, În Parcul Naţional Munții Rodnei a început să înflorească Bujorul de munte.
„Dragii noștri știm că așteptați cu nerăbdare să primiți vești despre Rhododendron ( Bujorul de munte) …. timid a început să înflorească. Preconizăm perioada maximă de înflorire după 15 iunie. Vă așteptăm cu drag în Raiul roz în Parcul Național Munții Rodnei”, spun reprezentanţii parcului.
Turiştii sunt rugaţi ca înainte să se pornească la drum să se informeze asupra stării vremii, să folosească o ținută adecvată pentru drumeție (datorită ploilor abundente din ultimul timp o parte din trasee vor fi „cu noroi”) și să aibă asupra lor o haină pentru ploaie. De asemenea, sunt rugaţi să nu culeagă rhododendronul.
Bujorul de munte este originar din zonă Balcanilor, în România se întâlnește în zonă Carpaților, la altitudini înalte, în tufe dese cu înălțimea de 20 -25 cm. Bujorul de munte mai este numit și smârdar și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă și se extind din Himalaia, Caucaz, Carpați până în Munții Alpi și Pirinei.
În prezent bujorul de munte este una din plantele aflate pe cale de dispariție și este protejat de lege. Culegerea, ruperea sau deteriorarea tufelor se pedepsește cu amendă piperată.
N-ar trebui așteptați așa „cu drag” (ba, chiar pare că-s invitați!), fiindcă, ignorând rugămintea de a nu culege bujori, vor ciopârți toată zona. Haine de ploaie poate că își vor pune… 🙂