Medicii sirieni reuniti la Paris au alertat asupra „dezastrului medical si umanitar” generat de penuria de personal, de materiale si medicamente, precum si de reaparitia unor boli eradicate in Siria, devastata de patru ani de razboi.
„Situatia este insuportabila, catastrofala si numeroase zone din Siria nu mai au servicii medicale”, a declarat dr. Obaida al Mufti, un medic franco-sirian al Uniunii organizatiilor siriene de ajutor medical (UOSMM), o retea de medici din interiorul si exteriorul Siriei, sustinuti in special de Paris, in cadrul unei intalniri cu presa, luni seara, la Quai d’Orsay.
La Alep, al doilea oras ca marime al tarii, doar cinci spitale functioneaza, dintre care trei doar partial, in zona de est aflata sub controlul opozitiei, unde locuiesc 360.000 de persoane incercuite de fortele regimului.
„Nu mai sunt decat 30 de medici de toate specialitatile. In afara de ranitii de razboi, vedem cum reapar boli precum poliomielita, tuberculoza, scabia sau febra tifoida„, a povestit Dr Abdelaziz, un medic din Alep, care nu si-a precizat prenumele din motive de securitate.
Un alt specialist a descris o situatie „insuportabila” in Ghouta de Est, la periferia Damascului, o zona incercuita de doi ani de fortele loiale regimului si unde „nu exista nicio posibilitate de a aduce ajutor umanitar”.
In zonele controlate de jihadistii din gruparea Stat Islamic, „medicii pot lucra dar nu au nicio sustinere din partea ONG-urilor pentru ca toate au parasit aceste teritorii”, a declarat unul dintre ei.
Potrivit Dr. Al-Mufti, 80 la suta din nasteri au loc la domiciliu, in prezent, in Siria, iar o mare parte dintre copii nu mai sunt vaccinati.
Sursa: Mediafax