Vezi VIDEO
Iepurii de camp sunt tot mai putini in Maramures. Aceasta este concluzia ingrijoratoare la care au ajuns reprezentantii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Maramures (AJVPS) in urma recensamantului animalelor salbatice care are loc in aceasta perioada. Daca in 2011, pe cele 24 de fonduri de vanatoare ale asociatiei existau aproape 2.900 de exemplare de iepuri salbatici, anul acesta numarul lor abia daca trece de 2.300.
Specialistii spun ca aceasta problema nu a aparut doar in Maramures, ci pe intreg teritoriul Europei. Tocmai de aceea, la nivelul Romaniei au inceput sa se efectueze cercetari pentru a gasi solutii pentru cresterea efectivului de iepuri de camp.
„O problema cu care ne confruntam in acesti ani este faptul ca populatia de iepure a inceput sa scada. In acest moment se fac cercetari la nivel de tara, se cauta solutii pentru improspatarea si marirea efectivului de iepuri. Acest fenomen se observa nu doar in tara noastra ci si la nivel european”, a precizat Ionica Pop, directorul AJVPS Maramure.
Cauzele scaderii efectivelor de iepuri sunt multiple. Unul dintre factori il constituie schimbarile climatice, in urma carora iepurii se imperecheaza si fata mult mai repede, iar puii sunt mai expusi animalelor de prada. Exista insa si alte cauze.
„Un alt motiv ar fi folosirea intensiva a ingrasamintelor chimice in agricultura, fapt care duce la micsorarea numarului de exemplare. Un alt factor ar fi si inmultirea turmelor de oi, care se gasesc in extravilanele localitatilor, si a cainilor care insotesc aceste turme. Ducem o lupta mare impotriva acestor caini numerosi pe care ii folosesc ciobanii. Desi ne deplasam pe teren, le dam amenzi, peste o perioada de timp mergem din nou, iar numarul de caini este la fel de mare”, a adaugat Ionica Pop.
Scaderea numarului efectivelor de iepuri salbatici se produce si ca urmare a cresterii numarului de exemplare din specii pradatoare de fauna salbatica, precum vulpea, dihorul, pisica salbatica, uliul porumbar sau bufnita.
Sursa: Tania Purcaru