Contributia platita de asiguratori la Fondul de garantare a asiguratilor se va majora, incepand cu 1 ianuarie, de la 0,8% la 1% din primele incasate in cazul asigurarilor generale si de la 0,3% la 0,4% din volumul incasarilor din prime pentru companiile care practica asigurari de viata. „Incepand cu exercitiul financiar 2015 se stabilesc urmatoarele cote de contributie datorate de asiguratori Fondului de garantare a asiguratilor, astfel: 1% cota de contributie pentru asigurarile generale si 0,4% cota de contributie pentru asigurarile de viata. Cotele stabilite se aplica asupra volumului de prime brute incasate din activitatea de asigurari directe aferenta asigurarilor generale si, respectiv, asigurarilor de viata”, se arata in Norma 20/2014 privind cotele de contributie datorate de asiguratori Fondului de garantare a asiguratilor.
In acest an, nivelul contributiei a fost de 0,8% pentru asigurarile generale si de 0,3% pentru asigurarile de viata si (similar anului anterior).
Majorarea contributiei a fost motivata de ASF prin cresterea mai rapida a depagubirilor si rezervelor tehnice in cazul politelor cu risc ridicat comparativ cu dinamica primelor subscrise.
„Urmare a analizei evolutiei pietei de asigurari pe perioada ultimilor 7 ani (2007 – 2013) si in special a evolutiilor inregistrate de clasele de asigurari considerate cu un risc ridicat in ceea ce priveste posibilitatea ajungerii in situatia in care este necesara interventia Fondului de garantare a asiguratilor (FGA), analiza efectuata atat pe primele subscrise, cat si pe indemnizatiile platite si rezervele tehnice aferente acestor clase, se constata o crestere mult mai mare a nivelului ultimelor doua elemente fata de primul”, se arata intr-o adresa trimisa de ASF catre asiguratori.
Cresterea contributiei va permite garantarea unei bune functionari a pietei asigurarilor si buna protectie a asiguratilor si intarirea increderii acestora, se mai spunea in document.
La sfarsitul anului 2013, disponibilitatile FGA au atins 844,8 milioane de lei.
Potrivit Legii 136/1995, acestea pot fi plasate in instrumente ale pietei monetare purtatoare de dobanda, la institutii de credit, in titluri de stat sau alte plasamente sau alocari stabilite prin legislatia in vigoare.
In prezent, pe piata asigurarilor activeaza 37 de asiguratori.
Sursa: Mediafax